KäYNNISTYYKö NYT UUSI VIINA- JA KARKKIRALLI? ”JOKAINEN VERONKOROTUS ON KäDENOJENNUS SINNE”

Karkit ja makeiset siirretään nykyisestä 14 arvonlisäveroprosentin kannasta 25,5 prosenttiin ja myös väkevien viinojen verotus sidotaan indeksiin.

Petteri Orpon (kok) hallitus saattaa tahtomattaan lietsoa suomalaisia suuntaamaan kulutustaan ulkomaille, aprikoivat Markkinaraati-ohjelmassa Kaupan liiton toimitusjohtaja Kari Luoto ja Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Tiistaina päättyneessä kehysriihessään hallitus päätti korottaa yleistä arvonlisäveroprosenttia 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Karkit ja makeiset siirretään nykyisestä 14 prosentin arvonlisäveroprosentin kannasta 25,5 prosenttiin ja myös väkevien viinojen verotus sidotaan indeksiin.

Katso video täältä

Jo aiemmin hallitus on päättänyt majoituspalveluiden arvonlisäveron nostamisesta 10 prosentista 14 prosenttiin.

”Kaikki nämä ratkaisut tarkoittavat sitä, että matkailua tuetaan etenkin Ruotsiin ja sitten Viroon. Ruotsin-matkailua tuetaan sitten vielä näillä avokätisillä (varustamo-) tuilla, eikä tämäkään hallitus uskaltanut puuttua näihin viihderisteilyjen tukiin, joka minusta on ihan käsittämätöntä! Jokainen tällainen veronkorotus on kädenojennus sinne”, Lappi toteaa.

Hän epäilee, että aiemman viinarallin ohella karkkiveron korotus saa suomalaiset hamstraamaan laivoilta myös aiempaa enemmän makeisia. Samaa pohtii myös Kaupan liiton toimitusjohtaja Luoto.

”Voi hyvin käydä kuten Timo sanoi, että myös niitä (karkkeja) lähdetään matkustajatuontina hakemaan yhä enemmän. Yhtä lailla virvoitusjuomia, koska sinnehän tulee kanssa lisäkorotuksia. Alkoholijuomissa on jo pitkään nähty, että heti kun veroero Suomen ja Viron välillä kasvaa liian suureksi, kauppa karkaa sinne”, Luoto toteaa.

Lapin mukaan myös Suomen matkustustase eli matkustustulojen ja -menojen erotus on valahtanut poikkeuksellisella tavalla.

”Meillä tapahtui nyt vuosina 2022 ja 2023 ennennäkemätön nousu matkustustaseessa, kun matkustustaseen alijäämä nousi 2 miljardista eurosta 2,85 miljardiin euroon. 850 miljoonaa euroa on ennennäkemätön nousu. Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut”, Lappi sanoo.

2024-04-23T08:33:17Z dg43tfdfdgfd