LAATUONGELMIEN KANSSA KAMPPAILEVA BOEING HIDASTI TUOTANTOAAN ALKUVUONNA

AFP

Lentokoneidensa laadun ja turvallisuuden kanssa kamppaileva Boeing teki tammi-maaliskuussa 343 miljoonan dollarin eli noin 321 miljoonan euron tappion. Liikevaihto laski kahdeksan prosenttia 16,6 miljardiin dollariin eli suunnilleen 15,5 miljardiin euroon. Tulos oli jonkin verran parempi kuin mitä markkinoilla oli odotettu.

Lentokonejätti on jarruttanut 737-tyypin koneiden tuotantoa tammikuussa sattuneen läheltä piti -tilanteen jälkeen. Boeingin 737 Max 9 -mallisen koneen rungosta irtosi osa, ja Alaska Airlinesin kone teki hätälaskun ammottava aukko kyljessään.

Boeing sai Alaska Airlinesin tapauksen jälkeen Yhdysvaltain viranomaisilta määräyksen panna toimeen ohjelma yhtiön koneiden turvallisuusongelmien ratkaisemiseksi ja on parhaillaan toteuttamassa sitä. Yhtiön johto on myös menossa uusiksi. Toimitusjohtaja David Calhoun jättää tehtävänsä vuodenvaihteessa, ja hallituksen puheenjohtaja Larry Kellner ei pyri enää jatkokaudelle yhtiökokouksessa.

737-tyypin koneita rakennettiin alkuvuonna tavallista vähemmän koska Yhdysvaltojen lentoturvallisuusviranomaiset ovat määränneet yhtiötä rajoittamaan tuotantoa turvallisuusohjelman toimeenpanon ajaksi. Tahti pysyy hitaana alkuvuoden ajan.

Boeingilla on ongelmia myös 787 Dreamliner -konemallin tuotannossa, jonka tuotantomäärää ei ole saatu kasvatettua tavoiteltuun tahtiin komponenttipulan takia.

2024-04-24T12:55:20Z dg43tfdfdgfd