OLKILUOTO 2:N VUOSIHUOLLOT VENYVäT – PöRSSISäHKöN HINTA POMPPAA TIISTAINA AAMULLA

Iiro-Matti Nieminen

Olkiluodon ydinvoimalan kakkosreaktorin vuosihuollot venyvät vielä vuorokaudella aiemmin arvioidusta. Ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima arvioi nyt, että huollot saadaan päätökseen keskiviikkona.

Alkuperäisen aikataulun mukaan Olkiluoto 2:n piti palata sähköntuotantoon tänään. Aikataulua on kuitenkin kahdesti pidennetty vuorokaudella. Teollisuuden Voiman mukaan syynä ovat reaktoripuolella tehdyt vikakorjaukset.

Olkiluoto 2:n vuosihuoltojen tehtävälistalla on ollut muun muassa polttoaineenvaihto.

Myös Olkiluoto 3:n vuosihuollot ovat venyneet. Kolmosreaktorin ensimmäistä kertaa tehtävät vuosihuollot on tällä tietoa tarkoitus saada valmiiksi perjantaina.

Tyyris tunti tiistaiaamuna

Pörssisähkön hinta kohoaa verrattain korkeaksi tiistaina aamulla. Kello kahdeksalta alkavalla tunnilla sähkön arvonlisäverollinen hinta yltää lähes 26 senttiin kilowattitunnilta, ilmenee sähköpörssi Nord Poolin tiedoista.

Tiistaina vuorokauden keskihinta on runsaat kahdeksan senttiä kilowattitunnilta. Kalleimmat tunnit ajoittuvat aamuun ja iltaan.

Ykkösreaktori huoltoon

Olkiluoto 2:n ja 3:n yhteenlaskettu sähköteho on noin 2 500 megawattia, joten niiden puuttuminen tuotannosta tekee merkittävän loven sähkön tarjontaan Suomessa.

Viime viikon torstaina sähkömarkkinoilla koettiin kova hintapiikki, kun pörssisähkön hinta ampaisi korkeimmillaan noin 49 senttiin kilowattitunnilta. Tuolloin hintapiikin muodostumiseen vaikutti myös vähäinen tuulivoimatuotanto.

Olkiluoto 1:n vuosihuolto on alkamassa sunnuntaina, eli pian sen jälkeen kun Olkiluodon kahden muun reaktorin on määrä palata sähköntuotantoon.

2024-05-06T08:11:36Z dg43tfdfdgfd