SYNKKä VAROITUS SUOMELLE: ”JOTAIN ON FUNDAMENTAALISESTI PIELESSä” TALOUDESSA – VAARANA ARGENTIINAN KOHTALO

Suomi uhkaa tippua maailman vauraimpien maiden joukosta krooniseen alisuorittamiseen, varoittaa Peter Seligson.

Jos Suomessa ei pian herätä talouden kurjistumiseen, maa on vaarassa kulkea Argentiinan tietä maailman vauraimpien maiden joukosta kroonisen alisuorittamisen ja kansainvälisten finanssilaitosten holhoamisen kohteeksi.

Näin sanoo A. Ahlströmin hallituksen puheenjohtaja Peter Seligson, joka kertoo seuraavansa kotimaan poukkoilevaa talouspolitiikkaa surullisin mielin.

”Olen aidosti huolessani Suomen teollisesta selkärangasta”, Seligson sanoo.

Talouskasvun puutteesta pitkään kärsinyt Suomi on menossa kurjaan suuntaan. Verotuksen poukkoilevuus, eriävät mielipiteet pääomien verotuksesta ja työmarkkinoiden pelisääntöjen villeys eivät kannusta yrityksiä investoimaan.

”Harva haluaa investoida Suomeen ja raha pakenee”, hän sanoo. Sama tapahtui aikoinaan Argentiinassa. Teollisia investointeja tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin ja ne vaativat luottamuksen ilmapiirin.

”Jotain on fundamentaalisesti pielessä, kun jopa valtionyhtiöt tekevät miljardi-investointinsa mieluiten muualle.”

Esimerkiksi Neste päätti vuonna 2021 tehdä suuren jalostamoinvestoinnin Rotterdamiin Hollantiin. Investoinnista kilpaili loppusuoralle asti myös Porvoo.

Seligsonin mukaan yksikään teollisuusihminen ei tee investointipäätöksiä ympäristössä, jossa ensin mennään neljä vuotta yhteen ja sitten kokonaan toiseen suuntaan. Luottamuksen ja talouskasvun aikaansaaminen vaatisi johdonmukaista talouspolitiikkaa, ei keskinäistä kahinointia ja leimakirveiden heiluttelua.

LUE MYÖS:

Sauli Niinistö riemastutti ekonomistit – Varoitus: Suomen hallitusten lopputulos voi olla ”talouden kannalta pahin mahdollinen”

Viron kannustava esimerkki

”Suomessa saalista ollaan jakamassa ennen kuin se on saatu”, Ahlströmin teollisuussukuun kuuluva Seligson kummastelee ja viittaa tempoiluun erityisesti pääomien verotuksessa.

Veroratkaisuilla valtio voisi halutessaan tukea yritysten investointeja. Epäpoliittiseksi itseään kutsuva Seligson ei halua neuvoa poliitikkoja, mutta investointeihin ja riskinottoon kannustavia yritysveroratkaisuja on hänen mukaansa useita.

”Esimerkiksi Virossa on malli, jossa saalista ei jaeta etukäteen”, hän sanoo ja korostaa, että kannattaa oikeudenmukaisia malleja, joissa myös valtio saa omansa.

Virossa yrityksen voitosta ei makseta veroa, jos varat jäävät yhtiöön. Verottaja ottaa osuutensa vasta, kun voitto jaetaan omistajille osinkoina. Ajatuksena on, että malli kannustaa yrityksiä investoimaan ja kasvamaan.

”Poliittinen lakkoilu on varastamista”

Poliittisen kentän molemmissa laidoissa olisi Seligsonin mukaan nyt peiliin katsomisen paikka. Repivän oman edun tavoittelun sijaan katseet pitäisi suunnatta Suomen pitkän ajan hyvinvoinnin kasvattamiseen.

Lakkokevät on vetänyt mielen erityisen matalaksi.

”Lakko-oikeus on koskematon perusoikeus, mutta poliittiset lakot ovat asiattomia. Lakkoilijat osoittavat tehtaiden porteilla mieltään asioista, joihin laitosten omistajilla ei ole mitään osuutta.”

Palkansaajajärjestöt järjestivät keväällä mittavia poliittisia lakkoja, joilla ei protestoitu työnantajaa vaan maan hallituksen politiikkaa vastaan.

Poliittinen lakkoilu on Seligsonin mukaan kuin varastamista tai oman käden oikeuden harjoittamista toimijoihin, joilla ei ole keinoja suojella omaisuuttaan. Hän muistuttaa, että yhteiskuntarauhan rikkoutumisella oli 1930-luvulla murheelliset seuraukset. Tuolloin riitelevät osapuolet ajautuivat väkivaltaan ja niin kutsuttuihin kyydityksiin.

”Viimeinen sammuttaa valot”

Argentiina oli noin sata vuotta sitten 1930-luvulla maailman rikkaimpia maita, mutta tempoileva politiikka ja epäjohdonmukainen talouden pito ovat ajaneet sen jatkuvan kurjistumiseen tilaan ja kansainvälisten velkojien armoille.

Taloushistoriaa harrastava Seligson on seurannut Argentiinaa tiiviisti vuosikymmenien ajan myös työnsä puolesta.

Hyvistä lähtökohdista ponnistanut Argentiina on lipsunut tilanteeseen, missä osa väestöstä kamppaillee olemassaolostaan. Maan bruttokansantuote asukasta kohden on alle viidenneksen Yhdysvaltain vastaavasta luvusta.

Luonnonvaroiltaan vauras maa on tehnyt kyseenalaisen maailmanennätyksen ja epäonnistunut toistuvasti ulkomaanvelkansa maksussa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on rakentanut Argentiinalle useita talousohjelmia, jotka käytännössä tarkoittavat, että Buenos Aires on menettänyt itsemääräysoikeutensa talouspolitiikkaansa.

Pääoman katoamisesta kärsivä, ikääntyvä ja velkaantunut Suomi uhkaa ajautua Argentiinan tielle.

”Teemme samat jutut, ja vielä vähän lisää, niin viimeinenkin lähtee ja sammuttaa valot Suomessa.”

LUE MYÖS:

Anna-Maja Henrikssonia ja RKP:ta uhkaa syöksykierre – Tutkija: ”Kertoo hädästä”
Suomalaisten keskuudessa on ”koko ajan käynnissä” ilmiö, joka jäytää taloutta – Professori: 15 vuodessa tapahtui äkkimuutos, jollaista Euroopassa ei ole nähty
Tässä on hallituksen tuskien taival: Syö yli neljänneksen koko budjetista – Heti ensi vuonna tarvitaan 2 miljardia lisää
”Mittarit hehkuvat tulipunaisina” – Hallitusta rökitetään nyt Suomen karusta luvusta: ”Työttömyys on kasvanut valtavasti”
Iskeekö säästö- ja veromoukari Suomeen uudelleen vielä tänä vuonna? Tuore luku nostaa hien hallituksen otsalle
Harvinaista tietoa Suomen hyvätuloisista – Räikein ero: Pelkkään asumiseen 1112 €/kk

2024-05-04T07:16:22Z dg43tfdfdgfd