HOVIOIKEUS KOROTTI TUOMIOTA POIKKEUKSELLISEN LAAJASSA SEKSUAALIRIKOSJUTUSSA – UHREINA YLI 100 LASTA JA NUORTA

Simu Perälä

Turun hovioikeus korotti maanantaina 28-vuotiaan miehen rangaistusta poikkeuksellisen laajassa seksuaalirikosjutussa.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen toukokuussa 2023 yhteensä 10,5 vuoden vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeus katsoi hänen syyllistyneen lähes 200 rikokseen, joiden uhriksi joutui yli sata lasta ja nuorta. Hän syyllistyi käräjäoikeuden mukaan useisiin kymmeniin perusmuotoisiin ja törkeisiin lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin.

Hovioikeudessa rangaistus kiristyi puolella vuodella. Jesse Niko Kristian Erkkonen, 28, tuomittiin 11 vuoden vankeusrangaistukseen. Hovioikeuden mukaan miehen toiminnassa oli kyse ilmeisestä välinpitämättömyydestä toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta kohtaan.

- Erkkonen on nuoresta iästään huolimatta syyllistynyt lukuisiin vakaviin seksuaalirikoksiin ja hänen menettelynsä on jatkunut useiden vuosien ajan, hovioikeus katsoi.

Lahjoi ja uhkaili uhrejaan

Suurin osa rikoksista tapahtui oikeuden mukaan sosiaalisessa mediassa ja niissä toistui samankaltainen tekotapa. Mies otti viestipalvelu Snapchatissa yhteyttä tuntemattomiin alle 16-vuotiaisiin lapsiin ja keskusteli heidän kanssaan ensin normaalisti. Jonkin ajan jälkeen hän alkoi pyytää uhreilta alastonkuvia tai seksuaalisia videoita. Mies myös lähetti uhreille kuvia omasta sukuelimestään ja videoita itsestään masturboimassa.

Kuvien saamiseksi mies tarjosi uhreille rahaa, alkoholia, tupakkaa ja joissain tilanteissa kannabista. Jos uhrit kieltäytyivät toimittamasta aineistoa, mies uhkasi oikeuden mukaan levittää uhrien aiemmin lähettämiä kuvia. Osan uhreista mies myös tapasi ja kohdisti heihin tällöin fyysistä seksuaalista väkivaltaa.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2014-2021, kun mies oli 17-25-vuotias. Rikokset kohdistuivat pääosin 12-15-vuotiaisiin lapsiin, mutta uhrien joukossa oli tuomion mukaan myös vanhempia ja jo täysi-ikäisiä nuoria.

Rikosten paljastumiseen johti se, kun tammikuussa 2021 kymmenen tyttöä kertoi tapahtuneesta koulussa.

2024-05-06T13:06:40Z dg43tfdfdgfd