PRESIDENTTI STUBB KUVAILI SUOMEA JA RUOTSIA EROTTAMATTOMIKSI JA NAURATTI VALTIOPäIVäEDUSTAJIA "MUUMIPEIKKORUOTSILLA"

Maiju Ylipiessa, Ville Väänänen, Niilo Simojoki

Ruotsissa vieraileva presidentti Alexander Stubb kuvaili Ruotsin valtiopäivillä pitämässään puheessa Suomea ja Ruotsia erottamattomiksi.

- Ruotsin asia on meidän. Suomen asia on teidän, Stubb totesi puheessaan, jossa turvallisuuspolitiikka oli isossa roolissa.

Stubb on puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa Ruotsissa kaksipäiväisellä valtiovierailulla, jota isännöi kuningas Kaarle Kustaa.

Valtiopäivillä pidetyssä puheessa nousi esiin muun muassa maita yhdistävä Nato-jäsenyys.

- Haluamme olla aktiivinen, emme arkaileva jäsen, Stubb kuvaili Suomen suhtautumista jäsenyyteen.

Stubbin mukaan Suomen ja Ruotsin on jatkettava kansallisten puolustustensa yhteensovittamista Naton kanssa ja keskenään.

- Yhteinen vastuumme Naton puolustuksesta Itämerellä, arktisella alueella ja Venäjän raja-alueella on suuri. Yhteiset suorituskykymme ilmassa, merellä ja maalla ovat olennainen osa Naton pelotetta, Stubb sanoi.

Näiden suorituskykyjen, Nato- ja EU-jäsenyyksien sekä Yhdysvaltojen kanssa solmittujen DCA-sopimusten ansiosta Suomi ja Ruotsi ovat Stubbin mukaan paremmin turvassa kuin koskaan aiemmin.

"En ole koskaan tuntenut itseäni ruotsalaisemmaksi"

Stubb kuvaili puheessaan myös Suomen ja Ruotsin erityistä suhdetta ja yhteistä historiaa sekä maiden yhteneväisyyksiä ja eroavaisuuksia. Presidentti puhui myös omasta läheisestä Ruotsi-suhteestaan.

- En ole koskaan tuntenut itseäni ruotsalaisemmaksi kuin tänään, Stubb totesi valtiopäivillä, samoin kuin aiemmin Kuninkaanlinnassa antamassaan lausunnossa.

Stubb muun muassa kuvaili kasvaneensa kirjailija Astrid Lindgrenin hahmojen kanssa ja listasi ruotsalaisia suosikkiartistejaan. Stubb myös nauratti yleisöä useaan otteeseen, muun muassa kutsuessaan toista äidinkieltään muumipeikkoruotsiksi.

Presidentti myös kuvaili Suomen ja Ruotsin historiaa välillä humoristisin sanankääntein. Presidentti sai kuulijat nauramaan muun muassa toteamalla, ettei onnistunut vakuuttamaan lapsiaan siitä, että Neuvostoliitto syntyi, kun Suomi päästi irti Venäjästä.

- Mutta he uskovat minua, kun sanon, että Suomen identiteetti pohjoismaisena hyvinvointiyhteiskuntana kumpuaa vahvimmin Ruotsista. Perustana ovat yhteinen historiamme, yhteinen kulttuurimme ja yhteiset arvomme, Stubb sanoi.

Tervehti yleisöä Kuninkaanlinnan pihalla

Vierailu alkoi aamupäivällä vastaanottoseremonialla aurinkoisessa mutta kirpeän tuulisessa Tukholmassa. Kuningaspari ja presidenttipari saapuivat Kuninkaanlinnan sisäpihalle hevosvaunujen kyydissä. Seremonioiden aikana kuultiin Suomen ja Ruotsin kansallislaulut.

Kuningaspari ja presidenttipari myös tervehtivät paikalle saapunutta yleisöä, kuningatar Silvia ja Suzanne Innes-Stubb kädestä pitäen.

Stubb puhui Suomen ja Ruotsin läheisestä ja erityisestä suhteesta myös Kuninkaanlinnassa medialle.

- Henkilökohtaisesti uskon, ettemme ole olleet näin läheisiä sitten vuoden 1809, Stubb sanoi.

Ruotsi menetti Suomen alueen Venäjälle vuonna 1809.

Samansävyisesti puhui myös kuningas Kaarle Kustaa.

- Olemme naapureita, ystäviä, perhettä, kuningas kuvaili.

Kuningas nosti esiin myös muun muassa maiden puolustusyhteistyön sekä Nato-jäsenyyden.

Kahdenvälinen yhteistyö ja Nato

Presidentin kanslian mukaan vierailulla painottuvat Suomen ja Ruotsin yhteistyön tiivistäminen niin kahdenvälisesti kuin Naton jäseninä. Esillä on myös molempien maiden yritysten yhteistyön edistäminen muun muassa vihreän siirtymän vauhdittamiseksi.

Valtiopäivävierailun jälkeen vuorossa ovat viralliset neuvottelut Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kanssa. Niiden aiheina ovat muun muassa Naton ensi kesän huippukokous Washingtonissa sekä Ukrainan tukeminen. Tapaamisen jälkeen Stubb ja Kristersson pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Myöhemmin päivällä ohjelmassa on myös ruotsalais-suomalainen elinkeinoelämän seminaari.

Ensimmäinen vierailupäivä huipentuu kuningasparin isännöimiin juhlaillallisiin Kuninkaanlinnassa Tukholmassa. Keskiviikkona valtiovierailun ohjelma jatkuu Göteborgissa.

Suzanne Innes-Stubbilla on erillisohjelmaa presidenttiparin yhteisen ohjelman lisäksi. Hän tutustuu yhdessä kuningatar Silvian kanssa Kuninkaanlinnan Bernadotte-kirjastoon sekä vierailee taidemuseossa ja paikallisessa peruskoulussa.

Stubbin vierailuseurueeseen kuuluvat myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

2024-04-23T08:35:06Z dg43tfdfdgfd