SALASSA PIDETTäVää TIETOA EPäILLääN PALJASTUNEEN ULKOPUOLISILLE SUPON JA PUOLUSTUSVOIMIEN TIEDUSTELUTOIMINNAN YHTEYDESSä – SUPON YLITARKASTAJA PIDäTETTY VIRASTA

Simu Perälä, Johanna Latvala, Nina Törnudd

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on määrännyt toimittamaan esitutkinnan, jossa selvitetään suojelupoliisin ja Puolustusvoimien tiedustelutoiminnan yhteydessä tehdyksi epäiltyjä virkarikoksia sekä yksityishenkilön käytössä olleeseen tietokoneeseen tehtyä tietomurtoa. Tekojen vuoksi salassa pidettävää tietoa epäillään paljastuneen ulkopuolisille tahoille.

Syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan asia tuli esille tiedustelutoiminnan laillisuusvalvonnan yhteydessä. Tiedusteluvalvontavaltuutettu ilmoitti asiasta valtakunnansyyttäjän toimistolle.

Suojelupoliisi kertoo viestipalvelu X:ssä, että tutkinnassa selvitetään, ovatko suojelupoliisin toimintatavat olleet laillisia. Suojelupoliisin mukaan yksi ylitarkastaja on tällä hetkellä pidätetty virasta esitutkinnan vuoksi. Virasta pidätetyn henkilöllisyyttä ei kommentoida.

Suojelupoliisi kertoo vieneensä syksyllä 2023 tiedusteluvalvontavaltuutetulle selvitettäväksi tapauksen, jossa supon tiedonhankintaan liittyi epäselvyyksiä laillisuuden näkökulmasta.

Alkuvuodesta 2024 ilmeni supon mukaan uusia tietoja, jotka se toimitti valtuutetulle. Valtuutettu teki asiasta tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjän toimistolle.

Supon mukaan suojelupoliisissa ei ole missään vaiheessa ollut aihetta olettaa, että kukaan olisi toiminut esimerkiksi vieraan valtion hyväksi.

Ex-päällikkö Pelttari syynissä

Aluesyyttäjä Tarmo Tanner valtakunnansyyttäjän toimistosta sanoo STT:lle, ettei tässä vaiheessa voi ottaa kantaa epäiltyjen lukumäärään, epäiltyjen nimiin, epäiltyihin rikosnimikkeisiin tai epäiltyjen rikosten yksityiskohtiin, kuten tekoaikaan. Hänen mukaansa esitutkinta on vasta alkuvaiheessa.

Iltalehden mukaan viranomaiset selvittävät suojelupoliisin vastatiedusteluosaston osastopäällikön Pertti Haaksluodon ja entisen suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin toimintaa. Pelttari toimii nykyään eduskunnan pääsihteerinä.

Eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov (sd.) kertoi Helsingin Sanomille, että Pelttari on informoinut eduskunnan puhemiehistöä häneen kohdistuvasta selvityksestä. Filatov ei avannut asiaa tarkemmin lehdelle.

Iltalehden tietojen mukaan poliisi tutkii Haaksluodon käytössä olleeseen tietokoneeseen tehtyä tietomurtoa, jonka vuoksi salassa pidettävää tietoa epäillään paljastuneen ulkopuolisille tahoille. Haaksluoto on Iltalehden mukaan pidätetty virasta 23. huhtikuuta. Suposta kerrotaan STT:lle, että sen yksi ylitarkastaja on pidätetty virasta kyseisenä päivämääränä.

STT ei toistaiseksi ole tavoittanut Pelttaria eikä Haaksluotoa kommentoimaan asiaa. STT ei ole tavoittanut myöskään supon päällikköä Juha Marteliusta.

Aiemmin päivällä eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) kertoi STT:lle ehtineensä puhemiehen tehtävien takia tutustua tapaukseen vain pintapuolisesti, eikä siten ollut halukas kommentoimaan Pelttarin asemaa eduskunnan pääsihteerinä.

Alkusysäyksenä FSB:n operaatio?

Iltalehden mukaan tutkinnassa on kyse ainakin tietolähteiden käyttöä koskevien määräysten noudattamisesta. Lehden mukaan prosessit ovat alkaneet sen jälkeen, kun Venäjän televisiossa esitettiin Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n "paljastuksia" supon värväämistä venäläisistä "vakoojista". Venäjän mediassa esitetyt väitteet nousivat Suomessa julkisuuteen viime vuoden elokuussa.

Väitteiden mukaan supo olisi värvännyt venäläisiä tietolähteikseen Suomessa. Iltalehden mukaan ohjelmassa väitettiin, että suposta jo vuosia aiemmin eläköitynyt vastavakoilun veteraani oli hoitanut tietolähteitä.

Iltalehden mukaan suojelupoliisissa on ollut eriäviä käsityksiä siitä, mahdollistavatko nykyisen lainsäädännön tiukat määräykset tietolähteiden kanssa toimimisen riittävien tietojen hankkimiseksi. Lehden tietojen mukaan viranomaistutkinnassa selvitetään nyt, onko näitä määräyksiä kierretty tai rikottu.

Televisio-ohjelma, jossa esitettiin väitteitä suojelupoliisista, on Iltalehden länsimaiselta turvallisuusviranomaiselta saamien tietojen mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n operaatio.

Supo kuittasi tuoreeltaan venäläismediassa esiintyvät väitteet STT:lle Venäjän informaatiovaikuttamisena, joka on suunnattu ensisijaisesti venäläiselle kotiyleisölle.

2024-05-07T11:39:48Z dg43tfdfdgfd