672 LääKäRIä LäHTEE HALLITUKSEN PääTöKSEN TAKIA, SYYTTää EX-MINISTERI

”Hallituksen päätös tarkoittaa 672 lääkärinviran vähentämistä terveyskeskuksissa, 472 hoitajanviran vähentämistä terveyskeskuksissa”, sanoi Aki Lindén eduskunnassa.

Hallituksen kehysriihipäätös sairaalaverkosta kuumensi tunteita eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Hallituksen päätöksen seurauksena muun muassa yöpäivystys lakkaa useassa sairaalassa.

LUE LISÄÄ:

Nyt tuli lista: Näihin sairaaloihin Orpon hallituksen mylläys osuu

Oppositiopuolue keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni hämmästeli, että hallituksen puheet olivat erilaiset aiemmin. Hallituksesta on suhtauduttu kielteisesti työryhmäesityksiin sairaalaverkon uudistamisesta. Nyt hallitus päätti toteuttaa osan työryhmän esityksistä, mutta keskussairaaloihin hallitus ei koske.

Keskustan Hanna-Leena Mattila syytti, että pieniä sairaaloita ajetaan alas. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps) kiisti tämän.

”Ei kukaan ole ajamassa alas sairaaloita. Kyseessä on perusterveydenhuollon yöllisen yleislääkäritason päivystyksen päättyminen. Edelleen hyvinvointialueiden päätöksillä siellä voidaan päivystää aamuseitsemästä iltakymmeneen, eli missään nimessä emme ole lopettamassa tai ajamassa näitä sairaaloita alas. Myöskin kaikki vuodeosastotoiminnat, mitä siellä on, voivat jatkaa toimintaansa ja järjestää tarvittavan päivystyksen niille osastoille. Päiväkirurgisia leikkauksia tullaan vapauttamaan. Niitä voi tehdä jatkossa myöskin sellaisissa sairaaloissa, missä ei ole ympärivuorokautista yhteispäivystystä elikkä jatkuvaa leikkaussalivalmiutta. Ei todellakaan ole puhe siitä, että olisimme ajamassa sairaaloita alas. Haemme nyt tehokasta työnjakoa eri sairaaloiden välillä. Ja tämä helpottaa hyvinvointialueiden taloudellista tilannetta”, Juuso sanoi.

Entinen perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) nosti esiin sosiaali- ja terveysministeriöstä saamansa laskelman.

”Minulla sattuu olemaan tieto, että hallituksen päätös tarkoittaa 672 lääkärinviran vähentämistä terveyskeskuksissa, 472 hoitajanviran vähentämistä terveyskeskuksissa. Tämä tieto perustuu STM:n laskelmiin. Silloin kun hoitotakuu säädettiin, niin nämä olivat ne henkilölisäykset, jotka budjetoitiin, ja hyvinvointialueille tuli ensiksi 73 miljoonaa euroa ja sitten 123 miljoonaa euroa. Nyt te olette ottamassa pois 132 miljoonaa euroa. Siis kysymys ei ole nyt vain siitä, että normien tasoa lasketaan, vaan kysymys on siitä, että siitäkin niukasta lääkäri- ja hoitajamäärästä otetaan nyt rahaa pois 132 miljoonaa. Sehän oli hallituksen säästöpäätös ja kehysriihen yksi linjaus. Eli nyt tämä määrä lääkäreitä ja hoitajia otetaan pois sieltä terveydenhuollosta. Millä voitte perustella tätä, ministeri Juuso? ” Lindén kysyi.

Hallituksen päätöksen seurauksena hoitotakuu pitenee 14 vuorokaudesta 3 kuukauteen ja suun terveydenhuollon hoitotakuu 4 kuukaudesta 6 kuukauteen. Edellinen SDP-vetoinen hallitus kiristi hoitotakuuta.

”Varmasti yksikään lääkäri ei ilman työtä Suomessa jää”, ministeri Juuso sanoi.

”Tarkoituksena on vähentää nimenomaan vuokralääkäreiden käyttöä. Vuokralääkäreiden käyttö on maksanut viime vuonna muistaakseni yhteensä 500 miljoonaa euroa hyvinvointialueille. Tämä on iso summa, ja ne ovat todella kalliita. Tehtäväjaon odotusarvo on, että myöskin vuokralääkäreiden käyttö vähenee, jolloin hyvinvointialueet siinä säästävät.”

LUE MYÖS:

Jopa 110 €/h – Näin keikkalääkärit tienaavat eri puolilla Suomea
Keikkalääkäri voi tienata jo lähes 17 000 €/kk, julkiset menot yltyvät – Tällaisia palkkoja tarjotaan eri puolilla Suomea

2024-04-19T09:18:40Z dg43tfdfdgfd