ANTTI LINDTMAN SYYTTää HALLITUSTA RAJUSTA VIRHEESTä – NäIN SDP TEKISI 9 MILJARDIN SOPEUTUKSET

Suurin oppositiopuolue SDP esitteli tiistaina vaihtoehtonsa hallituksen yhdeksän miljardin sopeutustoimille. Puolue sopeuttaisi julkista taloutta saman verran, mutta eri keinoin. Samalla puolue syytti hallitusta pahoista virheistä talouspolitiikassaan.

Oppositiopuolue SDP esitteli tiistaina vaihtoehtonsa julkisen talouden sopeuttamiseksi. Puolue näkee, että hallitus on tehnyt kolme virhettä omissa yhdeksän miljardin euron sopeuttamistoimissaan.

”Sopeuttaisimme julkista taloutta samalla mittakaavalla kuin hallitus, mutta toisenlaisilla arvovalinnoilla”, puolueen puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo.

SDP:n mielestä hallitus on perustanut tämän vuoden budjettinsa ”liian ruusuisen kasvuennusteen varaan sekä ”laiminlyönyt tulosopeutuksen talouden tasapainottamiseksi”. SDP näkee myös, että hallituksen aiheuttama työmarkkinakaaos on käynyt Suomelle kalliiksi.

Lindtmanin mukaan SDP:n syytös budjetin perustamisesta liian ruusuiseen kasvuennusteeseen perustuu syksyllä hallituksen budjettiesityksen pohjalla olleeseen ennusteeseen, jossa oletettiin, että rakentaminen alkaisi elpyä voimakkaasti jo keväällä.

”Silloin, kun alan ihmisten kanssa keskusteli, niin kukaan ei uskonut siihen [rakentamisen elpymiseen]. Valtiovarainministeriöllähän oli kaikista positiivisin kasvuennuste viime syksynä ja se perustui pitkälti rakentamisen elpymiseen. En tiedä, oliko siellä taustalla arvio korkotason nopeammasta muutoksesta kuin mikä nyt kesäkuussa on todennäköisesti luvassa”, Lindtman selittää.

Lindtman varoitti myös toisesta ”kasvun jarrusta”, joka on hänen mukaansa se, että työntekijöiden lähtö rakennusalalta voi johtaa asuntopulaan muutaman vuoden päästä. Se taas heikentää mahdollisuutta tehdä rakentamisen investointeja, Lindtman sanoo.

”Rakennusalan kriisi painaa koko Suomen taloutta ja pahentaa tätä isoa alijäämää tänä vuonna”, hän tiivistää.

Valtiovarainministeriö ennusti lokakuussa 2023, että inflaation hidastuminen ja palkankorotukset kääntävät talouden 1,2 prosentin kasvuun vuonna 2024. Vielä joulukuussa VM ennusti 0,7 prosentin kasvua kuluvalle vuodelle, mutta huhtikuussa kasvuennuste oli painunut jo nollaan. Hallitus antoi vuoden 2024 budjettiesityksen eduskuntaan viime vuoden lokakuussa, jolloin VM ennusti vielä 1,2 prosentin kasvua. Suomen Pankki sen sijaan ennusti syyskuussa, että kasvua olisi luvassa vain 0,2 prosenttia vuonna 2024.

Tällainen olisi SDP:n lisäsopeutus

SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen linjaa, että puolue ei kohdistaisi sopeutustoimia ”hyvinvointialueen ytimessä oleviin palveluihin eikä kaikista heikoimmin toimeentulevien perustoimeentuloon”.

SDP haluaisi muuttaa kevään kehysriihessä sovittua lisäsopeutusta. Puolue ei hyväksy ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoituksen laskemista, hoitotakuun romuttamista, sosiaalihuollon palveluvalikoiman rajaamista tai sairaaloiden yöpäivystysten lakkauttamista.

Myöskään eläkeläisten, opiskelijoiden ja työttömien toimeentulosta leikkaamista ei hyväksytä. Samalla SDP haluaisi kohtuullistaa leikkauksia yleishyödyllisten järjestöjen avustusten osalta.

Sen sijaan SDP haluaisi luopua teollisuuden sähköistymistuesta, vähentää muita yritystukia sekä ottaa käyttöön maankäytön muutosmaksun. Puolue haluaisi myös luopua hallituksen menolisäyksistä Kela-korvauksiin, vähentää valtion maksuosuuksia sairasvakuutuskorvausjärjestelmässä sekä hillitä hyvinvointialueiden ostopalveluiden käyttöä.

LUE MYÖS:

Petteri Orpon sanat puhuttavat – Nyt nousi esiin kokoomuksen aiempi linjaus yritystuista: ”Olisipa Orpo lukenut”

Verojen puolelta SDP haluaisi peruuttaa eläkeläisten uuden lisäveron sekä yleisen arvonlisäveron korotuksen 1,5 prosentilla. SDP korottaisi alvia yhdellä prosentilla 25 prosenttiin. Puolue säätäisi uuden terveysveron karkeille ja suklaalle sekä virvoitusjuomaveron kaltaisen laajemman valmisteveron sokerille. Lisäksi puolue säätäisi kaivosveron hallituksen määrittelemää tasoa korkeammalle sekä peruuttaisi hallituksen vuodelle 2024 tekemistä ”haitallisista veronkevennyksistä”.

Näillä toimilla SDP uskoo saavansa kasaan saman kolmen miljardin euron lisäsopeutuksen kuin hallitus kehysriihessään.

SDP laittaisi ay-liikkeen verolle

Menosopeutuksen osalta puolue haluaisi vähentää työkyvyttömyydestä johtuvia kustannuksia, uudistaa kaikki valtion avustukset, apteekkitalouden sekä rajata kotihoidon tukea. Puolue haluaisi poistaa opintolainahyvityksen sekä kohdentaa maatalouden tukia uudelleen.

SDP haluaisi myös lähdeveron institutionaalisille sijoittajille, eli eläkeyhtiöille, säätiöille ja yleishyödyllisille järjestöille, kuten ammattiyhdistyksille. Puolue haluaisi ottaa käyttöön korkorajoituksen ja laittaa listamaattomien yritysten osingot, kiinteistösijoitusrahastot sekä sijoitusvakuutukset verolle. SDP puolittaisi myös perintö- ja lahjaverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennuksen sekä korottaisi suurimpien perintöjen ja lahjojen verotusta.

Yrittäjävähennyksen SDP rajaisi pieni- ja keskituloisille yrittäjille, leikkaisi työkoneiden polttoaineen verotukea sekä lakkauttaisi metsälahjavähennyksen ja leikkaisi polttoturpeen verotukea.

Kokonaisuudessaan menosopeutusta puolue tekisi yhteensä 2,7 miljardia euroa ja tulosopeutusta 3,4 miljardia euroa. SDP kertoo julkaisevansa myöhemmin toukokuussa rakenne-, työllisyys- ja kasvutoimet, joista se laskee saavansa kolmen miljardin vahvistuksen julkiseen talouteen. Näin saataisiin kasaan 9,1 miljardin euron sopeutukset julkiseen talouteen, puolue esittää.

2024-05-07T12:17:22Z dg43tfdfdgfd