DONALD TRUMPIN YLLäTYSVETO: RISTO E. J. PENTTILäLTä SELITYS YLELLä

Donald Trump pelasi poliittista peliä, kun vetäytyi Ukraina-asiasta mahdollistaen jättimäisen apupaketin etenemisen, Penttilä arvioi.

Presidenttiehdokas Donald Trumpin merkitys Yhdysvaltain jättimäisen Ukraina-apupaketin hyväksynnässä ”oli ilmeisen suuri”, sanoi Nordic West Officen toimitusjohtaja ja kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä Ylen Ykkösaamussa torstaina.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone hyväksyi apupaketin viikonloppuna kuuden kuukauden sisäpoliittisen jumin jälkeen. Sen jälkeen myös senaatti ja presidentti Joe Biden ovat paketin hyväksyneet.

”Hän [Trump] oli se, joka takapiruna aiheutti tämän viiveen. Ja se, ettei hän enää aktiivisesti puhunut sen puolesta, että äänestäkää vastaan, se mahdollisti, että tämä saatiin läpi”, Penttilä sanoi.

Trump on vastustanut Ukrainan tukemista aiemmin, mutta hän näytti muuttaneen kantaansa asiassa tai ainakin hän vetäytyi kommentoimasta asiaa. Syitä yllättävänä pidetylle mielenmuutokselle on arvailtu.

LUE LISÄÄ:

Donald Trump teki yllättävän peliliikkeen – ”Täydellinen sekasorto” repesi

”Ilmeisesti tässä on selkeä poliittinen peli kyseessä. Se poliittinen peli Trumpin kannalta on se, että jos Ukraina olisi luhistunut ennen presidentinvaaleja, silloin olisi sanottu, että se on Trumpin ja republikaanien syytä”, tulkitsee Penttilä.

Asiantuntijoiden, myös Penttilän arvion mukaan Yhdysvaltain tukipaketti ei suoraan käännä sodan suuntaa, mutta mahdollistaa Ukrainalle puolustustaistelun jatkumisen. Ilman tätä tukipakettia Ukrainan puolustus olisi todennäköisesti romahtanut, Penttilä katsoo.

Trump on presidentinvaalikampanjansa aikana muun muassa väittänyt, että ratkaisisi presidenttinä koko sodan. Venäjä on käynyt laajamittaista hyökkäyssotaa Ukrainassa yli kahden vuoden ajan. Euroopan pelkona on ollut, että Trumpin linja johtaisi jonkinlaiseen Venäjän voittoon, mistä taas voisi seurata uutta Venäjän aggressiota Euroopassa.

Yhdysvalloissa käydään presidentinvaalit tämän vuoden marraskuussa.

2024-04-25T08:15:09Z dg43tfdfdgfd