EIHäN TäNääN OLE APRILLIPäIVä, IHMETTELI RUOTSINSUOMALAISTEN EDUSTAJA KUULLESSAAN SUOMEN KANSANELäKKEEN LEIKKAUKSESTA

Pertti Mattila

Eihän tänään ole aprillipäivä, äimisteli Ruotsinsuomalaisten eläkeläisten (RSE) puheenjohtaja Anja Vehkaperä, kun hänelle kerrottiin, että Suomi lopettaa kansaneläkkeen maksamisen ulkomailla asuville.

- Mutta totta se näkyy olevan. Sen verran olemme jo saaneet selville, että Suomen kansaneläkkeen maksamisen lopettaminen ulkomaille koskee noin 18 000:ta ruotsinsuomalaista. Tulojen leikkaus lisäksi koskee kaikkein köyhimpiä, Vehkaperä sanoo.

Kun tulot Ruotsissa pienenevät, on mahdollisuus hakea asumistukea, hän kertoo.

- Tulonmenetyksiä kompensoi täällä lisäksi takuueläke.

Vielä ei Vehkaperän mukaan kuitenkaan ole mahdollista sanoa, kuinka paljon ruotsinsuomalaisten tulot lopulta vähenevät.

- Sen pystyy jo joka tapauksessa sanomaan, että tämä oli pirullinen päätös, suomeksi sanottuna. Asuntotuen ja takuueläkkeen joutuu hakemaan itse. Se on varsinkin monelle iäkkäälle ruotsinsuomalaiselle vaikeaa.

"Jos jään Espanjaan, kuolen nälkään"

EU:n sisälläkin sosiaaliturvan ehdot ja kattavuus vaihtelevat huomattavasti. Espanjan Fuengirolasta hallituksen päätöstä kansaneläkkeistä kommentoi STT:lle suomalainen Carita Rosamo.

- Nyt köyhistä tehdään rutiköyhiä. Tämähän ei koske niitä, joilla on rahaa. Muutoksen seuraus on, että kuolen nälkään, jos jään Espanjaan. Minulle ei jää muita vaihtoehtoja kuin palata Suomeen, 73-vuotias Rosamo puhisee.

Hän kertoo työeläkkeensä määräksi 700 euroa kuussa, minkä lisäksi hän on saanut Suomesta noin 400 euroa kuussa kansaneläkettä. Nyt tehty päätös siis leikkaa hänen tuloistaan runsaan kolmanneksen, jos hänellä ei ole kotikuntaa Suomessa.

Rosamo kertoo olleensa juuri aikeissa muuttaa kokonaan Espanjaan.

- Suomelle tämä eläkepäätös tulee ainakin minun osaltani kalliiksi. Panen kirjat Suomeen, jotta minulla on siellä osoite. Otan kansaneläkkeen ja sen jälkeen haluan kaikki eläkeläisten asumistuet, sairauskulutuet ja mitä kaikkia tukia onkaan saatavissa, joita en ole koskaan tätä ennen hakenut, Rosamo vannoo.

Hän antoi aiemmin tällä viikolla haastattelun eläkekurimuksestaan Iltalehdelle.

Espanjasta ei ole Rosamon mukaan saatavissa minkäänlaista kompensaatiota tai korvausta kansaneläkkeestä, joka nyt jäisi saamatta Suomesta.

- Tuo johtuu siitä, että Espanjan sosiaaliturva ei ole asumisperusteinen. Jos et tule omillasi toimeen, se on näkemiin. Jotta saat asumisoikeuden, sinun on täällä osoitettava, että saat riittävästi tuloja.

Rosamon mukaan ainoastaan sairaanhoidon ja lääkkeiden osalta ulkomaalainen eläkeläinen pääsee Espanjassa sosiaaliturvan piiriin.

Kertyykö lopulta lainkaan säästöä?

Aurinkorannikolla työskentelevä sosiaalikuraattori Tia Raunio nostaa hänkin esiin kysymyksen, säästääkö Suomi lopulta rahaa katkaisemalla kansaneläkkeet ulkomailla asuvilta.

- Minulle ihmeteltiin tätä päätöstä siten, että eikö Suomi tajua, että se säästää esimerkiksi terveydenhoitokuluja, kun ikäihmisiä on poissa maasta. Jos heidät pakotetaan muuttamaan Suomeen, tuleeko se lopulta kalliimmaksi? Saattaa olla, että tämä ei ole edes nollasummapeli vaan siinä mennään miinukselle. Itse en osaa tuota arvioida.

Raunio muistuttaa, että moni Espanjassa oleva suomalainen ei kirjaudu siellä asuvaksi. Suurlähetystön arvion mukaan maassa on yhteensä noin 40 000 suomalaista.

- Mutta kuinka suuri osa heistä on kansaneläkkeellä, sitä on ihan mahdotonta sanoa, Raunio lisää.

Merimieskirkon sosiaalikuraattori vielä painottaa, että jos ulkomaalainen on Espanjassa eläkeläisenä, tämän eläkkeen pitää tulla jostain muusta maasta.

Raunion mukaan vasta aika näyttää, mitä nyt päätetty eläkemuutos todella tarkoittaa.

- Vaikka suuri osa suomalaisten eläkkeistä on työeläkkeitä, silti on varmasti ulkomailla tosi suuri porukka suomalaisia, jotka eivät ole olleet työelämässä pitempään tai lainkaan.

Runsaan 40 miljoonan vuosipotti

Hallitus ilmoitti tiistaina, että kansaneläkkeen maksu lopetetaan ulkomailla asuville. Kelasta kerrottiin keskiviikkona STT:lle, että Kela maksoi viime vuonna kansaneläkkeitä ulkomaille 43,3 miljoonaa euroa.

Eläketurvakeskuksen mukaan kolme prosenttia eläkkeensaajista eli runsaat 52 000 asui ulkomailla vuoden 2022 lopulla.

Heistä pelkkää kansaneläkettä sai noin 17 600 ihmistä eli kolmannes. Työeläkettä kansaneläkkeen rinnalla sai puolestaan noin 9 600 ulkomailla asuvaa suomalaista.

Kansaneläke on etuus, jolla tuetaan niitä Suomen sosiaaliturvaan kuuluvia, joiden työeläke jää pieneksi. Eläketurvakeskuksen mukaan vajaa puolet kaikista eläkkeensaajista saa kansaneläkettä.

Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke oli viime vuonna noin 2 000 euroa. Kuitenkin yli 60 prosenttia kaikista eläkkeensaajista sai eläkettä alle 2 000 euroa.

2024-04-20T05:51:21Z dg43tfdfdgfd