ELINA VALTONEN VAROITTAA NYT VENäJäN TOIMINNASTA ITäMERELLä: ”VAARALLINEN LIIKENNE SAATAVA LOPPUMAAN”

Ulkoministeri Valtonen varoittaa Uuden Suomen haastattelussa Itämerellä liikkuvista vanhoista ja huonokuntoisista venäläistankkereista, joiden kuljettama öljy mahdollistaa hyökkäyssodan jatkamisen. Valtonen arvioi, että asian ratkaiseminen on myös G7-maiden intresseissä.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok) varoittaa Venäjän Itämerellä liikkuvaan varjolaivastoon liittyvästä ympäristöriskistä.

”Tähän liittyy aivan valtava ympäristöriski. Suomenlahti on erittäin haavoittuva ympäristö. Lisäksi tämä herättää huolta myös pakotteiden kiertämisen näkökulmasta”, Valtonen sanoo Uuden Suomen haastattelussa perjantaina.

Valtonen arvioi, että Venäjä laskee sen varaan, että mahdollisessa onnettomuustilanteessa muut lähialueen maat tekevät voitavansa.

”On selkeitä viitteitä siitä, että Venäjä ei välitä. Meidän ei auta kuitenkaan spekuloida Venäjän motiiveita, lähtökohtainen intressi on se, että vaarallinen liikenne saataisiin loppumaan.”

Varjolaivastolla viitataan aluksiin, joiden omistajat tai vakuuttajat eivät ole mukana Venäjälle asetetuissa öljyn vientirajoituksissa. Venäjä kiertää pakotteita hyödyntämällä näitä aluksia. Professori Kari Liuhto arvioi aiemmin Uudelle Suomelle, että Venäjän öljykaupan pysäyttäminen on erittäin vaikeaa varjolaivastojen vuoksi.

Alukset ovat iältään usein vanhoja, mikä lisää onnettomuuksien riskiä. Lisäksi ne seilaavat esimerkiksi Liberian tai Kamerunin lippujen alla, jolloin niitä koskevat säännökset ovat löyhempiä tai niitä ei juurikaan ole.

Laivaston kulkemiseen puuttuminen on vaikeaa

Valtonen kertoo, että Suomi on etsinyt aktiivisesti ratkaisua Venäjän vanhojen öljytankkerien kysymykseen yhdessä lähialueiden maiden kanssa. Venäjän varjolaivasto oli esillä viime viikolla, kun Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkoministerit tapasivat Ruotsissa Gotlannissa.

”Sovimme yhdessä, että entisestään tehostamme keinoja, miten voimme kansainvälisillä foorumeilla toimia asian edistämiseksi.”

Onko mahdollista, että Pohjoismaat ja Baltian maat pystyisivät ratkaisemaan ja rajoittamaan varjolaivaston liikkumista?

”Kun haetaan ratkaisuja ja myös luovia ratkaisuja, niin ehdottomasti tälläkin porukalla voidaan saada monenlaista eteenpäin ja aikaiseksi.”

Valtonen huomauttaa kuitenkin, että kansainvälisen merioikeuden näkökulmasta puuttuminen laivaston kulkemiseen on vaikea kysymys. Merioikeutta ei ole myöskään luotu nykyisen kaltaiseen tilanteeseen, joka liittyy laajempaan Venäjän hyökkäyssodan kontekstiin, Valtonen sanoo.

Pystyykö Suomi rajoittamaan venäläisten öljytankkerien kulkemista Suomen talousvyöhykkeen vesillä?

”Siihen on rajalliset keinot, koska kansainvälinen oikeus lähtee ensisijaisesti siitä, että merenkäyntioikeuden pitäisi olla mahdollisimman vapaata.”

Valtonen arvioi, että asian ratkaiseminen on myös G7-maiden intresseissä, koska kyseiset maat ovat alunperin asettaneet öljynhintakaton venäläiselle öljylle. Hän vihjaa, että G7-maiden asettaman öljynhintakaton laskeminen olisi selvitettävän arvoinen keino.

”Kyllä me tässä kumppaneiden ja liittolaismaiden piirissä erilaisia ideoita aina tuodaan pöytään. Tämäkin on yksi keino, joka pitää selvittää.”

Myös Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kertoi aiemmin tällä viikolla The Guardianissa, että Venäjä on valmis luomaan ympäristötuhoa käyttäessään purjehduskelvottomia öljytankkereita.

Billströmin mukaan tarvitaan uusi sääntöjä ja toimeenpanovälineitä, jolla ennaltaehkäistään Venäjän varjolaivaston aiheuttamaa ympäristökatastrofin riskiä.

The Guardianin mukaan noin puolet Venäjän öljykuljetuksista kulkee Itämeren lävitse.

2024-04-19T12:18:42Z dg43tfdfdgfd