EU-KOMISSION PUHEENJOHTAJA VON DER LEYEN JA PääMINISTERI ORPO VIERAILEVAT ITäRAJALLA

Sanna Raita-aho

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapaavat tänään Lappeenrannassa.

He vierailevat myös Suomen itärajalla. Matkan tarkoituksena on perehdyttää komission puheenjohtajaa Suomeen kohdistettuun välineellistettyyn maahantuloon.

Von der Leyen ja pääministeri Orpo keskustelevat tavoista, joilla Suomi ja EU torjuvat välineellistettyä maahantuloa Suomen itärajalla.

Keskusteluissa ovat myös esillä muun muassa Venäjän hyökkäyssodasta seuranneet Itä-Suomen elinvoimaisuuden kasvaneet haasteet.

Orpo ja von der Leyen matkustavat yhdessä Lappeenrantaan Brysselin EU-huippukokouksesta.

Orpo haluaa EU:lta huomiota raja-alueille

Orpo on jo aiemmin nostanut esille, että EU:n lainsäädäntöä olisi syytä arvioida sen osalta, onko se riittävän vahva vastaamaan välineellistetyn maahantulon kaltaisiin ilmiöihin. Hän mainitsi asian maaliskuussa EU-parlamentissa pitämässään puheessa.

- Jos sen (lain) vahvuus ei riitä, meidän on harkittava sen päivittämistä, jotta se vastaisi nykypäivän haasteita, Orpo sanoi puheessaan.

Hän sanoi tuolloin myös toivovansa EU-tason linjauksia raja-alueiden elinvoiman parantamiseksi. Venäjän hyökkäyssota on rapauttanut raja-alueiden talouden pohjaa, Orpo sanoi.

- Näin jatkuessaan kehitys johtaa väestökatoon ja muodostaa vakavan uhan unionimme turvallisuudelle ja vakaudelle. On tärkeää, että toimeenpanemme EU-tason linjauksia raja-alueiden elinvoiman palauttamiseksi ja niiden lujittamiseksi ulkoisia uhkia vastaan, Orpo sanoi.

2024-04-18T23:50:09Z dg43tfdfdgfd