HINKUYSKäTARTUNNAT OVAT KASVUSSA, MUTTA SITä ON OSATTU ODOTTAA

Hannu Toivonen

Hinkuyskätartunnat ovat lisääntyneet viime aikoina, mutta tartuntamäärissä ollaan vasta palaamassa koronavuosia edeltävälle tasolle. Infektioidentorjuntayksikön vastaava ylilääkäri Mari Kanerva Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta kertoo, että tartuntamäärien kasvua on osattu odottaa, koska korona-aikana hinkuyskä katosi lähes täysin. Hengitystieinfektiot vähenivät koronaepidemian aikana muun muassa sen takia, koska ihmiset käyttivät maskeja ja vähensivät sosiaalisia kontakteja.

- Koska korona-aikana tauti lähes hävisi, immuniteetti on sen takia vähän huonompi, vaikka rokotteita olisi annettu koko ajan, sanoo Kanerva STT:lle.

Tämän vuoden aikana Varsinais-Suomessa on todettu reilut 20 hinkuyskätapausta, joista suurin osa on tullut maaliskuun lopusta alkaen. Ennen koronavuosia vuosittaiset tapausmäärät olivat alueella 20-50 paikkeilla.

Tartuntoja on todettu Varsinais-Suomessa keväällä erityisesti Turussa ja sen lähikunnissa. Tartuntaryppäitä on todettu muun muassa nuorten urheilujoukkueissa.

Tauti tarttuu pisaratartuntana

Hinkuyskää on esiintynyt viime aikoina Varsinais-Suomen lisäksi ainakin Helsingissä. Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi lauantaina viestisovellus X:ssä, että todettujen tartuntojen määrä on kasvanut viime viikkojen aikana Helsingin seudulla. Sen takia laboratorioon avataan näytteenottopiste. Altistumisia on ollut ainakin yhdessä koululuokassa.

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio, joka tarttuu pisaratartuntana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivujen mukaan taudin tyypillinen oire on jopa useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä.

Sitä esiintyy noin 1-2 viikon kuluttua ensimmäisistä oireista. Yskänpuuskia tulee erityisesti öisin, ja ne voivat päättyä liman oksenteluun.

Rokotteista vahva suoja

Kanerva kertoo, että suurin osa keväällä Varsinais-Suomessa todetuista tartunnoista on ollut 13-14-vuotiailla. Syynä tähän saattaa olla se, että hinkuyskän kouluikäisten tehosterokotus annetaan hieman tämän ikävaiheen jälkeen, 14-15 vuoden iässä.

- Se ikäluokka, joka tulee juuri siihen vaiheeseen, että on aika saada uusi buusteri, on kaikkein altteimmillaan tartunnalle.

Kansallisessa rokotusohjelmassa ensimmäiset rokotukset hinkuyskää vastaan annetaan 3, 5 ja 12 kuukauden iässä. Nelivuotiaat saavat yhdistelmärokotteen, josta tulee suojaa myös hinkuyskää vastaan.

Kanerva kertoo, että ensimmäisten rokotusten jälkeen lapset ovat melko hyvin suojassa taudilta. Rokotus ei anna kuitenkaan pysyvää immuniteettia. Sen takia 10-14-vuotiaiden suoja voi olla jo heikompi kuin aiemmin lapsuudessa.

Kanerva pitää tärkeänä, että taudin leviämisestä jaetaan tietoa, koska pienille, alle kuuden kuukauden ikäisille lapsille tauti voi olla vaarallinen ja pahimmillaan jopa kuolemantapauksiinkin johtava. Pikkulapsiperheissä, joissa on todettu hinkuyskää, aloitetaan estolääkitys.

THL:n mukaan hinkuyskää esiintyy Suomessa vuosittain, mutta laajoilta epidemioilta on säästytty toistaiseksi. THL:n ylläpitämän tartuntatautirekisterin mukaan vuonna 2019 todettuja hinkuyskätapauksia oli noin 550.

Sitä edeltävinä kuutena vuotena tapausmäärät vaihtelivat alle 200:sta lähes 500:aan. Korona-vuosina 2021-2022 tartunnat vähenivät alle 50:een.

Korjattu klo 18.18: Korjattu jutusta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) muotoon Hus.

2024-05-05T14:48:12Z dg43tfdfdgfd