ISO VOITTO DONALD TUSKIN HALLITUKSELLE – EU-KOMISSIO LOPETTAA VAKAVAN MENETTELYN PUOLAA VASTAAN

Euroopan komissio aikoo lopettaa vuonna 2017 alkaneen artikla 7 -menettelyn. Komission mielestä Puola on käynyt riittäviin toimiin oikeusvaltion tilan parantamiseksi.

Euroopan komissio viimeisteli maanantaina analyysinsä Puolan oikeusvaltiotilanteesta ja aikoo lopettaa niin sanotun artikla 7 -menettelyn maata vastaan.

Komissio katsoo, että Puolassa ei enää ole selvää vaaraa vakavista oikeusvaltioperiaatteiden loukkauksista.

EU-komissio aktivoi vuonna 2017 Lissabonin sopimuksen seitsemännen artiklan mukaisen menettelyn Puolaa vastaan.

Perussopimuksen artikla 7 -prosessi voi pahimmillaan johtaa äänioikeuden viemiseen EU:n jäsenmaiden neuvoston päätöksenteossa. Vastaava prosessi on meneillään myös Unkaria vastaan. Kyse on erittäin vakavasta ja poikkeuksellisesta menettelystä.

Puolassa käytiin lokakuussa parlamenttivaalit, joissa Donald Tuskin johtama oppositiokoalitio nappasi voiton ja katkaisi Laki ja oikeus -puolueen kahdeksan vuotta jatkuneen valtakauden.

Eurooppa-mielinen Tuskin hallitus ilmoitti alkuvuonna, että se aikoo käydä toimiin artikla 7 -prosessin keskeyttämiseksi.

Puolan oikeusministeri Adam Bodnar esitteli helmikuussa Brysselissä EU:n yleisten asioiden neuvoston kokouksessa hallituksen suunnitelmia oikeusvaltion tilan parantamiseksi. Puola aikoi muun muassa uudistaa tuomareiden nimitysprosessia.

”Merkittävä läpimurto”

EU-komissio katsoo tuoreessa analyysissaan, että Puola on käynnistänyt joukon toimenpiteitä, joilla se aikoo parantaa oikeusjärjestelmän riippumattomuutta.

Puola on myös tunnustanut EU:n lainsäädännön ensisijaisuuden ja sitoutunut panemaan täytäntöön kaikki EU-tuomioistuimen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen liittyvät tuomiot.

Puola liittyi Euroopan syyttäjänviraston EPPO:n jäseneksi 29. helmikuuta. Syyttäjänvirastolla on valtuudet tutkia EU:n budjettiin kohdistuvia rikoksia.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan kyseessä on merkittävä päivä ja uuden aikakauden alku Puolalle. Artikla 7(1)-menettely voidaan yli kuuden vuoden odotuksen jälkeen lopettaa.

”Onnittelen pääministeri Donald Tuskia ja hänen hallitustaan tästä merkittävästä läpimurrosta. Se on heidän kovan työnsä ja määrätietoisten uudistuspyrkimystensä tulos. Puolassa meneillään oleva oikeusvaltioperiaatteen palauttaminen on suuri asia Puolan kansalle ja koko unionille.”

EU-komission varapuheenjohtaja Vera Jourová esittelee komission analyysin tulokset seuraavassa EU:n yleisten asioiden neuvoston kokouksessa.

Kuultuaan eurooppaministereiden näkemykset ja mahdolliset huomautukset komissio aikoo virallisesti vetää takaisin Puolan artikla 7 -prosessin.

Puolan oikeusvaltio-ongelmat

Puolalla on ollut ongelmia muun muassa oikeuslaitoksen ja median riippumattomuuden turvaamisessa.

EU vaati Puolaa lakkauttamaan korkeimman oikeuden kurinpitojaoston, joka syrjäytti tuomareita sivuun tehtävistään.

Maassa otettiin Laki ja oikeus -puolueen johdolla käyttöön lähes täydellinen aborttikielto.

Oikeusvaltio-ongelmien vuoksi Puolan 35 miljardin euron arvoiset EU-elvytysrahat ovat olleet jäädytettyinä. Komissio lupasi marraskuussa niistä 5,1 miljardia euroa maksuun.

Komissio aloitti viime keväänä Puolaa vastaan oikeusmenettelyn EU:n tuomioistuimessa. Riidassa oli kyse siitä, että Puolan perustuslakituomioistuimen päätökset kyseenalaistivat EU-oikeuden ensisijaisuusperiaatteen.

EU-komissio aktivoi jo vuonna 2017 Lissabonin sopimuksen seitsemännen artiklan mukaisen menettelyn Puolaa vastaan.

2024-05-06T11:58:59Z dg43tfdfdgfd