JOKA NELJäS TYöNTEKIJä USKOO, ETTä ILMASTONMUUTOS TUO ITSELLE LISää TYöMAHDOLLISUUKSIA

Heli Laakkonen

Työntekijät suhtautuvat ilmastonmuutoksen työmarkkinavaikutuksiin optimistisesti, kertoo Työterveyslaitoksen tuore tutkimus.

Ilmastonmuutos ja työ -kyselyn vastaajista hyvin harva oli huolestunut siitä, että ilmastonmuutos johtaisi oman työn menettämiseen. Sen sijaan joka neljäs työntekijä uskoo, että ilmastonmuutos tuo itselle lisää työmahdollisuuksia. Miehistä lähes 40 prosenttia oli väittämän kanssa täysin tai jokseenkin samaa mieltä, naisista alle 20 prosenttia.

Lisäksi noin joka viides uskoo, että ilmastonmuutoksen myötä omalle alalle voi syntyä lisää työpaikkoja. Näin uskottiin erityisesti tuotannollisilla aloilla ja tietovaltaisissa palveluissa, kun taas sote-alalla sekä kaupan ja matkailun aloilla luottamus tähän oli selvästi pienempää. Eniten uusiin työmahdollisuuksiin uskoivat korkeasti koulutetut.

Kyselyn suurimmista vastaajaryhmistä noin 25 prosenttia työskenteli teollisuuden, rakentamisen, energia-, LVI- ja huoltotoiminnan alalla ja noin 25 sosiaali-, terveyspalveluissa.

Kyselyyn vastasi toissa vuonna noin 2 000 työntekijää kaikilta toimialoilta. Kysely toteutettiin Tilastokeskuksen kanssa.

Työpaikoille kaivataan ilmastotoimia

Enemmistö palkansaajista ei usko ilmastonmuutoksella olevan dramaattisia työmarkkinavaikutuksia. Hyvin harva uskoo, että ilmastonmuutos johtaisi oman työn menettämiseen. Vastauksissa nousi esiin, että monet eivät näe ilmastonmuutoksella merkittäviä vaikutuksia itseensä tai oman toimialaansa.

Merkittävä joukko ei osannut ottaa kantaa työmarkkinavaikutuksia koskeviin kysymyksiin.

Vastaajia pyydettiin myös kertomaan oman työpaikkansa ilmastotoimista. Tulosten perusteella ilmastotoimet työpaikoilla eivät ole kovin yleisiä. Lähes puolet vastaajista oli sitä mieltä, että oma työpaikka voisi toimia aktiivisemmin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Enemmistö vastaajista katsoi, että heidän pitäisi itse aktiivisesti tehdä ilmastonmuutosta hillitseviä toimia. Noin puolet vastaajista oli toteuttanut muutoksia omassa työssään. Eniten muutoksia olivat tehneet 50-59-vuotiaat. Myös huoli ilmastonmuutoksesta kasvoi iän myötä.

- Tuloksista muodostui selkeä toive työnantajille muuttaa toimintaa kestävämpään suuntaan. Lähes puolet vastaajista kuitenkin kertoo, että ilmastoystävällinen toiminta työssä ei ole helppoa. Työtä ei vielä usein tehdä tai kehitetä ilmasto- ja ympäristökysymykset edellä, sanoo Työterveyslaitoksen tutkija Fanni Moilanen tiedotteessa.

2024-04-24T07:48:42Z dg43tfdfdgfd