JSN ANTOI LANGETTAVAT KESKISUOMALAISELLE JA YLöJäRVEN UUTISILLE

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut Keskisuomalaiselle langettavan päätöksen jutusta, jossa kerrottiin Israelin iskeneen sairaalaan Gazassa. Myöhemmin tieto kyseenalaistettiin. JSN:n mukaan lehti ei julkaissut virheestä oikaisua eikä korjaavaa jatkojuttua.

Neuvosto katsoi, että Keskisuomalaisen näköislehden jutussa oli olennainen asiavirhe, koska siinä kerrottiin iskusta varmana tietona. Lehden julkaisemat jatkojutut eivät täyttäneet Journalistin ohjeiden vaatimusta olennaisen asiavirheen korjaamisesta, sillä niissä ei yksilöity alkuperäistä juttua eikä siinä ollutta virhettä.

Myös Aamulehti uutisoi samasta asiasta, mutta lehti sai vapauttavan päätöksen. JSN katsoi, että se korjasi virheen riittävällä tavalla, kun se julkaisi oikaisun verkossa ja printtilehdessä.

JSN antoi langettavan päätöksen myös Ylöjärven Uutisille ja lehden toimittajalle. Tapaus koski lähdesuojan rikkomista.

Lehden toimittaja paljasti tietolähteensä henkilöllisyyden, vaikka oli luvannut tälle lähdesuojan. Lähdesuoja rikottiin päätoimittajan tietämättä asiasta.

JSN:n mukaan tästä huolimatta lehti ei voi välttää vastuutaan Journalistin ohjeiden vakavasta rikkomisesta. Toimittaja vaaransi yleisön luottamuksen lähdesuojaan, JSN totesi.

IS:lle ja HS:lle vapauttavat ratkaisut

Neuvosto teki keskiviikon kokouksessa kuusi ratkaisua, joista neljä oli vapauttavia. JSN:n antoi vapauttavan päätöksen Aamulehden lisäksi Helsingin Sanomille (HS) ja Ilta-Sanomille (IS) kahdesta sitä koskevasta kantelusta.

HS sai vapauttavan ratkaisun oikeusprosessin seuraamisvelvoitetta koskevassa tapauksessa. Lehti kertoi käräjäoikeuden antamasta rikostuomiosta mainiten, että se ei ollut lainvoimainen.

Puolentoista vuoden päästä hovioikeus kumosi tuomion, mistä HS kertoi viiden kuukauden kuluttua. JSN katsoi, että viive ei ollut kohtuuton, sillä syytetty ei ollut jutuista selvästi tunnistettavissa.

IS:n toisessa tapauksessa uutisoitiin vihreiden ehdottamasta eläkkeiden verotuksen kiristämisestä otsikolla, jonka sisältämän tulkinnan haastateltava jutussa kiisti. JSN:n mukaan otsikon sisältämälle tulkinnalle löytyi riittävästi perusteita haastateltavan nimissä lähetetystä tiedotteesta, jota siteerattiin jutussa. Lisäksi lehti tarkensi otsikkoaan myöhemmin.

IS:n toinen vapauttava päätös tuli kantelusta, joka koski lehden uutisointia laajasta seksuaalirikoskokonaisuudesta. Tähän liittyi kaksi rikosvyyhtiä.

Kantelija oli yksi ensimmäisen vyyhdin uhreista. Hän oli antanut lehdelle omalla nimellään haastattelun tapausta koskevan uutisoinnin yhteydessä.

JSN katsoi, että kantelijan nimen mainitseminen toista rikosvyyhtiä koskevassa uutisoinnissa ei rikkonut vaatimuksia uhrin hienotunteisesta kohtelusta eikä arkaluonteisen rikoksen uhrin henkilöllisyyden suojaamisesta.

2024-04-18T12:04:46Z dg43tfdfdgfd