JäRVI-SUOMEN JäRVIEN PINNAT NOUSEVAT HARVINAISEN KORKEALLE, POHJOIS-POHJANMAAN JOET TULVAKORKEUKSIIN

Järvi-Suomessa suurten järvien pinnat ovat nousemassa selvästi tavanomaista korkeammalle ja rantojen rakennuksia uhkaa kastua. Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa puolestaan joet ovat nousussa tulvakorkeuksiin. Tulvatilanteesta kerrottiin perjantaina Tulvakeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen sekä muiden organisaatioiden ja viranomaisten yhteisellä Vesi.fi-sivustolla.

Useimmissa eteläisen Suomen järvissä aina Kainuuseen saakka vedenpinnat ovat ajankohtaan nähden korkealla, ja niiden ennustetaan nousevan toukokuun loppuun mennessä selvästi tavanomaisia keväthuippuja korkeammalle.

Sunnuntaista alkaen sään kuitenkin odotetaan jäähtyvän ainakin muutamiksi päiväksi, mikä hidastaa vedenpintojen nousua etenkin pohjoisempana.

Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Etelä-Karjalan alueilla useiden luonnontilaisten järvien vedenpinnat ovat jo nyt nousseet harvinaisen korkealle. Vuoksen vesistöalueella Saimaan vedenkorkeuden ennustetaan nousevan jo toukokuun puolivälissä tulvakorkeuteen, vaikka lisäjuoksutuksia on tehty elokuusta alkaen.

Saimaan vedenkorkeus on nyt noin 80 senttiä ajankohdan keskitason yläpuolella, ja sen ennustetaan nousevan vielä 25-35 senttiä kesäkuun alkuun mennessä. Saimaan tulvan ennustetaan jatkuvan ainakin kesäkuun lopulle, mutta vesi.fi-sivuston mukaan se mahdollisesti jatkuu koko kesän. Myös esimerkiksi Pielisen arvioidaan nousevan harvinaisen suureen tulvahuippuun.

Jääpatoja vielä Oulusta pohjoiseen

Pohjois-Pohjanmaalla Siikajoen pinta oli jo perjantaina kivunnut tulvakorkeuteen. Oulun pohjoispuoliset joet nousevat tulvalukemiin loppuviikon aikana.

Jääpatoriski on vielä olemassa Oulusta pohjoiseen. Kiiminki- ja Iijoella keskimääräisen suuruisia tulvahuippuja ennustetaan toukokuun alkupuolen tienoille. Kiiminkijoella jäät voivat aiheuttaa ongelmia niiden liikkuessa alavirtaan. Lapin eteläisin joki Simojoki on lähtenyt nousuun, jonka loppuviikon viileneminen todennäköisesti pysäyttää.

Lähipäivinä on voimassa tulvavaroitus Meri-Lapin Simossa sekä laajalla alueella Pohjois-Pohjanmaan länsiosista Kaakonkulmalle asti. Osin samalle seudulle sekä isolla alueella siitä länteen on tulossa voimaan lauantaina maastopalovaroitus.

Lauantaina Suomen sää on alueellisesti kaksijakoinen, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta STT:lle. Maan etelä- ja länsiosissa on ajankohdan keskiarvoja lämpimämpää, eikä siellä ole tiedossa juurikaan sateita. Sen sijaan Itä- ja Pohjois-Suomessa lämpötilat jäävät matalammiksi ja vettäkin voi sataa.

Sunnuntaina sää viilenee, etenkin maan etelä- ja länsiosissa.

Ilmatieteen laitos muistuttaa, että se ei anna enää ruohikkopalo- tai metsäpalovaroituksia. Ne korvaa nyt maastopalovaroitus.

2024-05-03T14:40:27Z dg43tfdfdgfd