KAPINA KäYNNISTYI HALLITUKSEN KOULUTUSLEIKKAUSTA VASTAAN – ALOITE TEKEILLä JO YLI 70 KUNNASSA

SDP:n kuntapäättäjät ovat tekemässä yli 70 kunnassa valtuustoaloitteet, jotka pitäisivät toisen asteen maksuttomuuden voimassa. Vihreiden Otso Kivekäs teki aloitteen Helsingissä ja sai taakseen laajan tuen.

Oppositiopuolue SDP:n kuntapäättäjät ovat päättäneet jättää yli 70 kunnassa aloitteen toisen asteen maksuttomuuden voimassa pitämisestä.

Tiedotteen mukaan demarit ovat tekemässä aloitteet muun muassa Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa ja lukuisissa muissa kaupungeissa.

Aloitteissa esitetään kuntien vastustavan toisen asteen koulutuksen oppimateriaalien osittaista maksullisuutta. Samalla esitetään, että kunnat selvittävät omat toimintamahdollisuutensa koulutusleikkauksen perumiseksi ja nuorten arjen helpottamiseksi.

LUE MYÖS:

Lukiolaisia kehotetaan marssimaan ulos ympäri Suomea
”Massiivinen koulutuspetos – Eikö teitä hävetä, ministeri Henriksson?”

Helsingissä selvä enemmistö valtuutetuista aloitteen takana

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Otso Kivekäs kertoo Uuden Suomen blogissaan tehneensä aloitteen toisen asteen maksuttomuuden voimassa pitämisestä Helsingissä.

”Tein aloitteen, että mikäli maan hallitus rajaa lukion ja ammattiopintojen maksuttomuuden vain korkeintaan 18-vuotiaisiin, Helsingissä maksuttomuus pidetään voimassa kuten ennenkin”, Kivekäs kirjoittaa blogissaan.

Kivekkään mukaan aloitteen allekirjoitti 37 valtuutettua, mukana edustajia kaikista valtuustoryhmistä, joissa on enemmän kuin yksi valtuutettu. SDP ja vasemmistoliitto jättivät lisäksi omat ryhmäaloitteensa.

Yhdessä näiden kolmen aloitteen takana on selvä enemmistö valtuutetuista, Kivekäs kirjoittaa.

”Kutsun muita Suomen kuntia ja kaupunkeja mukaan rakentamaan valoisaa eikä kurjistuvaa tulevaisuutta!”

Myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kehotti aiemmin huhtikuussa kuntia estämään toisen asteen maksuttomuuden rajaamisen.

Katso upotus täältä

Hallitus päätti aiemmin kehysriihessä, että toisen asteen oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet rajataan sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Uudistuksen pitkän aikavälin vaikutus julkiseen talouteen on 12 miljoonaa euroa vuodessa.

2024-04-25T07:15:00Z dg43tfdfdgfd