KELA PERI VIIME VUONNA ETUUKSIA TAKAISIN LäHES 120 MILJOONAA EUROA

Kela kertoo perineensä viime vuonna liikaa tai aiheettomasti maksettuja etuuksia takaisin yhteensä 117 miljoonaa euroa. Kelan tiedotteen mukaan määrä kasvoi kolmella miljoonalla eurolla edellisvuodesta. Viiden viime vuoden aikana Kelan takaisin perimä rahamäärä on kasvanut tasaisesti.

Eniten Kela peri takaisin yleistä asumistukea, eläkkeensaajan asumistukea ja opintotukea. Asumistukia perittiin vuonna 2023 takaisin yli 40 miljoonaa euroa ja opintotukea lähes 45 miljoonaa.

Vuoden 2023 lopussa Kelalla oli etuuksia perittävänä takaisin vielä reilut 137 miljoonaa euroa, mikä oli lähes kymmenen miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2022. Tämä luku sisältää vuoden 2023 aikana syntyneiden saatavien lisäksi myös aiemmilta vuosilta perintään jääneitä rahoja.

Kelalla on lakisääteinen velvollisuus periä takaisin etuuksia, jos niitä on maksettu asiakkaalle liikaa tai aiheettomasti. Kela kertoo tiedotteessa, että liikamaksu voi johtua esimerkiksi siitä, että asiakas ei ole ilmoittanut olosuhteidensa muutoksesta ajoissa ja etuutta on ehditty maksaa liikaa.

Etuuksien lisäksi Kela perii asiakkailtaan takaisin elatusapuvelkoja ja opintolainan takaussaatavia.

2024-04-18T21:05:06Z dg43tfdfdgfd