KESKUSTA VAHVISTAISI SUOMEN TALOUTTA ELäKEJäRJESTELMäN UUDISTAMISELLA

Tuomas Savonen

Keskusta vahvistaisi Suomen taloutta muun muassa eläkejärjestelmää uudistamalla.

Puolue luopuisi muun muassa työttömyysajan eläkekarttumasta ja poistaisi tutkintojen eläkekarttuman. Keskusta tavoittelisi myös korkeampia sijoitustuottoja ja tehostaisi eläkkeiden maksatusta. Keskustan mukaan nämä esitykset toteuttamalla varsinaiseen eläkeikään ei tarvitsisi puuttua.

Keskustan mukaan sen esittämä eläkejärjestelmän uudistus lisäisi pitkällä aikavälillä julkisen talouden kestävyyttä 2-3 miljardia euroa.

Keskusta esitteli tiistaina vaihtoehtonsa pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen kehysriihipäätöksille. Keskusta esittää kaikkiaan 7-8 miljardin euron ohjelmaa, joka pitää sisällään 4-5 miljardin euron edestä kasvu- ja rakennetoimia, joihin edellä mainittu eläkejärjestelmän uudistus sisältyy.

Valtion tuloja keskusta lisäisi 1,9 miljardilla eurolla muun muassa nostamalla yleistä arvonlisäverotusta yhdellä prosenttiyksiköllä 25 prosenttiin eli puoli prosenttiyksikköä vähemmän kuin Orpon hallitus. Tuloja lisättäisiin myös kiristämällä suurituloisimpien verotusta palauttamalla solidaarisuusveron alaraja entiselleen.

Samaan aikaan keskusta säästäisi 1,5 miljardia esimerkiksi valtionhallinnosta, kehitysyhteistyöstä ja asumistuesta.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan toimenpiteille on tarvetta, sillä Suomen talouden suursäätila on todella synkkä. Saarikon mukaan Suomen talous on jo pitkään ollut vailla kestävää kasvua ja tällä vuosikymmenellä koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat entisestään synkentäneet näkymiä.

- Tähän mennessä tämän vaalikauden aikana Suomessa on oikeastaan kasvanut vain velka, työttömyys ja ihmisten epävarmuus ja huoli huomisesta. Se ei ole kestävä tie, Saarikko sanoi keskustan tiedotustilaisuudessa.

Erityistalousalue itäiseen Suomeen

Keskustan esittämiin kasvu- ja rakennetoimiin sisältyy myös miljardin euron kasvupaketti, joka pitäisi sisällään investointiverohyvityksen myös pienille ja keskisuurille yrityksille sekä yhteisöverotuksen kaksikantaisen mallin, jossa yrityksen sisään jätettäviä voittoja verotettaisiin vähemmän kuin yrityksestä ulos jaettavia.

Samalla keskusta nostaisi arvonlisäverotuksen alarajaa 30 000 euroon, pitäisi kotitalousvähennyksen ennallaan ja nopeuttaisi tuntuvasti investointien luvituksia.

Keskusta esittää myös kymmenen vuoden kokeilua, jossa itäisestä Suomesta tehtäisiin erityistalousalue. Erityistalousalueella investoiva yritys saisi määräaikaisen vapautuksen yhteisöverosta toimialasta riippumatta. Tämä toisi keskustan mukaan itäiseen Suomeen merkittävän investointiruiskeen.

Erityistalousalueelle luotaisiin myös muita kannustimia, kuten esimerkiksi opintolainojen hyvitys ja muuttoavustus osaavan työvoiman saamiseksi. Samalla alueella muun muassa kevennettäisiin sähköverotusta, huojennettaisiin sosiaaliturvamaksuja ja luotaisiin ohituskaista luvituksille.

Rahoitusta itäisen Suomen tilanteen kohentamiseen keskusta hakisi muun muassa perumalla niin sanotun Turun tunnin junan 460 miljoonan euron pääomituksen.

2024-05-07T09:24:24Z dg43tfdfdgfd