KOKOOMUSMEPILTä RAJUA KRITIIKKIä OMALLE: ”KATASTROFI – EUROOPPA HUKKASI VIISI VUOTTA”

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa uskoo, että komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin linja muuttuu kesän eurovaalien jälkeen. ”Sama nimi, eri ihminen.”

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on sitä mieltä, että Euroopan unioni on hukannut nykykomission johdolla viisi vuotta. Se ei ole vahvistanut sisämarkkinoita tai kilpailukykyään.

Komissiota johtaa saksalainen Ursula von der Leyen, joka kuuluu samaan keskustaoikeistolaiseen EPP-puolueeseen kuin Sarvamaa itse. Von der Leyen on EPP:n ehdokas myös seuraavan komission johtoon kesän eurovaalien jälkeen.

Euroopan parlamentin ja komission toimikausi kestävät viisi vuotta kerrallaan.

Sarvamaa on sitä mieltä, että von der Leyen oli komission puheenjohtajaksi noustessaan niin kokematon, että komission ilmasto- ja ympäristöpääosastot sekä varapuheenjohtaja Frans Timmermans (S&D) onnistuivat kaappaamaan vallan itselleen.

Von der Leyen ei kyennyt ohjaamaan ja johtamaan Euroopan vihreän siirtymän ohjelmaa Green Dealia, vaan demareiden Timmermans otti sen haltuunsa pariksi ensimmäiseksi vuodeksi, Ukrainan sodan alkamiseen asti.

”Tämä Green Deal on ihan katastrofi. Eurooppa hukkasi tässä viisi vuotta. Tasapaino katosi. Yksi politiikan alue dominoi 90-prosenttisesti kaikkea EU:n tekemistä”, Sarvamaa totesi tiistaina kokoomusmeppien lehdistökahveilla Strasbourgissa.

Hänen mielestään kyse on ”anteeksiantamattomasta synnistä”.

Sarvamaa uskoo kuitenkin, että tasapaino eri politiikkasektoreiden välillä on palaamassa. EU on tilannut sisämarkkinaraportin Italian entiseltä pääministeriltä Enrico Lettalta, kilpailukykyraportin Italian entiseltä pääministeriltä Mario Draghilta ja varautumisraportin Suomen entiseltä presidentiltä Sauli Niinistöltä.

Sarvamaan mielestä tasapainoisempi ote näkyy myös von der Leyenin viimeaikaisissa kommenteissa.

”Seuraavat viisi vuotta tulevat olemaan hyvin erilaiset kuin nämä kuluneet viisi vuotta. Minulla on käsitys, että valitaan sama nimi, mutta eri ihminen. Tulee olemaan ihan erilainen komento saman ihmisen toimesta. Routa porsaan kotiin ajaa.”

Virkkuselta kiitosta von der Leyenille

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen on eri mieltä Sarvamaan kanssa. Hänen mielestään Ursula von der Leyen on onnistunut tehtävässään komission johdossa. Hän ei ole myöskään haaskannut viittä vuotta.

Virkkunen huomauttaa, että kulunut viisivuotiskausi on ollut hyvin kriisintäyteinen. Sitä ovat värittäneet koronapandemia ja Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa.

”Hän oli hyökkäyssodan alettua se henkilö, joka kokosi tätä yhteistä rintamaa hyvin voimakkaasti. Tällä hetkellä EU:n valtionjohtajissa ei ole sellaista Angela Merkelin veroista johtajaa, joka voisi olla kokoava voima neuvostossa.”

LUE MYÖS:

Kokoomuskonkari varoittaa ”tuhoavasta vaihtoehdosta” Euroopassa – Oman puolueen turvapaikkalinjaukselle tyrmäys Sirpa Pietikäiseltä
Suomessa repeää raju vaalitaisto – Tässä ovat asetelmat
Miksi Eurooppa oikeistolaistuu? Oikeistolla on ”salainen ase”, koska pelko leviää
Sauli Niinistö sai tehtävän Ursula von der Leyeniltä – ”On velvollisuuteni omistautua tälle”
Radikaalioikeistosta tyly myrskyvaroitus EU:lle – Varoitukset uusista EU-eroista saivat nyt uutta vauhtia

2024-04-24T17:12:49Z dg43tfdfdgfd