KYSELY: IKäIHMISTEN KANSSA TEHTäVä VAPAAEHTOISTYö NOUSSUT SUOSITUIMMAKSI

Heli Laakkonen

Suomalaisista vajaa puolet on osallistunut vapaaehtoistoimintaan viimeksi kuluneen vuoden aikana. Tämä käy ilmi Kansalaisareenan, Opintokeskus Siviksen ja Kirkkohallituksen teettämästä kyselystä.

Eniten vapaaehtoistyötä vastaajat olivat tehneet edellisen vuoden aikana ikäihmisten kanssa. Aiemmassa tutkimuksessa vuonna 2021 seniorit olivat vasta viidennellä sijalla. Muista vapaaehtoistyön kohteista lapset ja nuoret, asukas-, asuinalue- ja kylätoiminta sekä liikunta ja urheilu ovat suosituimpia.

Lähes kaksi kolmasosaa vapaaehtoistoimintaan osallistuneista on tehnyt vapaaehtoistyötä jonkin yhteisön organisoimana. Tärkeimpinä toiminnan järjestäjinä nähtiin järjestöt, yhdistykset ja seurat.

Yli 60 prosenttia vastaajista koki, että vapaaehtoistoiminta on vaikuttanut heidän elämäänsä myönteisesti. Puolet vastaajista koki vapaaehtoistyön mahdollisuudeksi vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin.

Vapaaehtoistyö sukupuolittunutta

Vapaaehtoistoiminnan kohteet ovat kyselyn mukaan sukupuolittuneet. Naiset toimivat eniten lasten, nuorten ja ikäihmisten parissa, kun taas miehet kunnostautuvat asukas- ja kylätoiminnassa sekä liikunnan ja urheilun tehtävissä.

Erityisesti vapaaehtoistoiminta kiinnostaa nuoria ja nuoria aikuisia, joista puolet osallistuisi pyydettäessä vapaaehtoistyöhön. Tässäkin oli eroa sukupuolten välillä: 15-24-vuotiaista nuorista miehistä alle 40 prosenttia vastasi haluavansa osallistua ja jopa 29 prosenttia vastasi, että ei haluaisi osallistua vapaaehtoistoimintaan. Nuorista naisista yli 70 prosenttia oli halukas vapaaehtoistyöhön.

- Vapaaehtoistoiminnan järjestäjien on syytä pohtia, ovatko tarjolla olevat vapaaehtoistehtävät riittävän monipuolisia, ja otetaanko myös nuorten miesten suosimia toimintatapoja huomioon, sanoo tiedotteessa Kirkkohallituksen asiantuntija Irene Nummela.

Taloustutkimuksen tekemään kyselytutkimukseen vastasi yli tuhat ihmistä maaliskuun loppupuolella. Kysely tehtiin internetpaneelissa.

Rahallinen arvo korkea

Vapaaehtoistyöllä on myös rahallinen arvo. Helsingin yliopiston soveltavan tilastotieteen dosentti Jukka Hoffrén selvitti viime vuoden keväällä, että vapaaehtoistyön arvo on Suomessa vuosittain arviolta lähes 3,2 miljardia euroa. Summa on 1,3 prosenttia Suomen bruttokansantuotteen (bkt) arvosta.

Hoffrénin mukaan on syytä ottaa huomioon, että myös yhteiskunnan rakenne selittää tehdyn vapaaehtoistyön määrää.

- Jos julkinen sektori ei hoida jotakin tiettyä tehtävää, silloin työtä tekevät usein vapaaehtoiset. Suomessa yhteiskunnalla on tässä mielessä iso rooli. Voikin sanoa, että Suomessa ollaan vapaaehtoistyössä aika hyvällä mallilla, kun sitä tehdään näinkin paljon, Hoffrén sanoi toukokuussa 2023 STT:lle.

2024-05-07T11:09:43Z dg43tfdfdgfd