LAPIN YLIOPISTO HUIPPU-URHEILIJAMYöNTEISTEN KORKEAKOULUJEN JOUKKOON

Suomen Olympiakomitea on myöntänyt Lapin yliopistolle huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnuksen. Se tarkoittaa sitä, että opiskelevien urheilijoiden arki on toimivampaa korkeakoulussa, jossa opiskelun ohjaamisen käytänteet todennetusti tukevat urheilijaa urheilun ja opintojen yhdistämisessä.

Lapin yliopiston ohella laatutunnuksen saivat tänä keväänä Jyväskylän yliopisto sekä Vaasan ammattikorkeakoulu. Laatutunnuksen saaneet korkeakoulut ovat tehneet jo pitkään tiivistä yhteistyötä omien alueidensa urheiluakatemioiden kanssa.

Huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun tunnustus on herättänyt suurta kiinnostusta korkeakouluverkostossa, ja tätä varten tehtävään auditointiin on hakeutunut tähän mennessä jo 16 korkeakoulua. Ensimmäiset auditoinnit toteutettiin viime vuonna ja syksyllä 2023 Haaga-Helia ammattikorkeakoululle ja Savonia-ammattikorkeakoululle myönnettiin laatutunnus.

Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen arviointi pohjautuu laatumalliin, joka koostuu kuudesta arviointialueesta ja 23 laatutekijästä. Nämä tekijät liittyvät muun muassa henkilökohtaiseen opintojen ohjaukseen, joustaviin opintojärjestelyihin, urheilun kautta hankitun osaamisen tunnistamiseen ja urheiluakatemian kanssa tehtävään yhteistyöhön. Yksi keskeisistä tavoitteista on myös sujuvoittaa urheilijoiden siirtymää korkeakouluopiskelijaksi toisen asteen opintojen jälkeen.

Lapin yliopiston, Jyväskylän yliopiston ja Vaasan ammattikorkeakoulun auditoinnit toteutettiin syksyn 2023 aikana ja viralliset tunnustukset myönnettiin urheiluoppilaitosseminaarin yhteydessä Helsingissä 6.5.2024.

2024-05-06T14:54:38Z dg43tfdfdgfd