LUKIOLAISET OSOITTIVAT MIELTääN ERI PUOLILLA MAATA

Julia Blomqvist

Tuhannet opiskelijat ovat osallistuneet tänään Suomen Lukiolaisten Liiton järjestämään ulosmarssiin, sanoo liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchai STT:lle.

Liiton mukaan yhteensä 140 lukiota ilmoitti ennakkoon osallistuvansa mielenilmaukseen, jossa vastustetaan hallituksen opiskelijoihin kohdistuvaa leikkauspäätöstä. Liiton tietojen mukaan marssiin on osallistuttu myös muista lukioista.

Kiattrakoolchai oli itse puoliltapäivin mukana seuraamassa ulosmarssia Helsingin Ressun lukiolla.

- Opiskelijat olivat tunnelmassa mukana ja jotkut olivat tehneet myös varta vasten kylttejä ulosmarssia varten, hän sanoo.

Hänen mukaansa koko koulu osallistui mielenilmaukseen yksittäisiä opiskelijoita lukuun ottamatta.

Hallitus on päättänyt rajata oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet sekä koulumatkatuen sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta.

Päätöksestä kovaa kritiikkiä kokoomukselle

Liiton mielestä hallituksen päätös osuu kaikista kipeimmin heikommassa asemassa oleviin nuoriin.

Kokoomuksen helmikuussa 2023 julkaisemassa koulutuspoliittisessa ohjelmassa sanotaan, että sivistys tarkoittaa puolueelle sitä, että jokaisella on lähtökohdistaan riippumatta mahdollisuudet esimerkiksi kehittää itseään.

Kiattrakoolchain mielestä kokoomus on pettänyt lupauksensa opiskelijoille.

- Johtava pääministeripuolue on luvannut vaalien alla asettaa koulutuksen erityissuojelukseen ja on pettänyt tämän lupauksen.

Kiattrakoolchai oli kokoomuksen ehdokas viime eduskuntavaaleissa keväällä 2023, mutta kertoo eronneensa vastikään puolueesta.

- Koen henkilökohtaista arvoristiriitaa puolueen kanssa, joka ajaa koulutusleikkauksia annettuaan koulutuslupauksen, hän sanoo.

2024-04-25T07:07:15Z dg43tfdfdgfd