LUMISADE SAAVUTTI PääKAUPUNKISEUDUN – POHJOIS-KARJALASSA LUNTA SAATTAA SATAA JOPA 12 SENTTIä

Heli Laakkonen, Saimi Juutinen

Lumisade on saavuttanut pääkaupunkiseudun.

Laaja lumisadealue kulkee parhaillaan kaakon suunnalta sisämaahan ja pääkaupunkiseudulle päin, kertoo päivystävä meteorologi Joanna Rinne Forecalta kuuden aikaan illalla. Esimerkiksi Lappeenrannassa lunta on satanut noin senttimetrin verran. Pääkaupunkiseudulla voi sataa pari senttiä lunta perjantain ja lauantain välisen yön aikana.

Lumisade kulkeutuu sisämaahan ja Etelä-Suomeen alkuillan aikana. Turun ja Tampereen seuduilla lunta voi sataa 2-4 senttiä ja Pohjois-Karjalassa jopa 10-12 senttiä.

Rinteen mukaan sadealue heikkenee ja vetäytyy Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan suuntaan viikonlopun aikana. Sunnuntaina on odotettavissa poutaa.

Talvirenkaat takaisin?

Takatalvi voi aiheuttaa pulmia autoilijoille, jotka ovat jo vaihtaneet ajokkiinsa kesärenkaat.

OP-ryhmän Pohjola Vakuutuksen mukaan ajokelillä tai kesä- tai talvirenkaiden käytöllä ei ole mitään vaikutusta korvauksiin, jos onnettomuus on tapahtunut talvirengaskauden ulkopuolella. Vakuutusyhtiö Ifistä sitä vastoin kerrotaan, että sen vakuutuksissa korvattavuus on kytketty nimenomaan ajokeliin, osin myös alla oleviin renkaisiin. Ifin autovakuutuksissa ei ole oleellista, mikä kuukausi on turman tapahtuessa meneillään.

Talvirenkaita on Suomessa käytettävä lain mukaan marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli keli sitä edellyttää. Olisiko vielä syytä vaihtaa takaisin alle talvirenkaat, jos on jo tullut laittaneeksi menopeliin kesärenkaat?

- Kesärenkaat eivät ole huhtikuussa sakotusperuste liukkaalla kelillä, mutta jos niiden takia ajat esimerkiksi peräänajon, sitten kyllä sakkoa tulee, kertoi STT:lle torstaina poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Yhtä kylmää 20 vuotta sitten

Lämpötila on lauantaina etelässä ja Keski-Suomessa viiden miinusasteen tienoilla. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Tuukka Keräsen mukaan on mentävä historiassa pitkälle taaksepäin, kun päivälämpötilat ovat viimeksi olleet huhtikuussa samaa luokkaa varsinkin eteläisessä Suomessa.

- Nämä ovat ajankohtaan nähden todella kylmiä lukemia. Tilanne toistuu kerran kahdessakymmenessä tai jopa kolmessakymmenessä vuodessa.

Sunnuntaina sää on poutaisempi ja lumisateet ovat paikallisia kuuroja, Keränen kertoo. Kylmää on edelleen: lämpötilat ovat nollan tuntumassa, etelässä ja idässä saattaa olla muutama plusaste.

Myös ensi viikko näyttää ennusteiden perusteella kylmältä.

- Kylmä sää pitää pintansa pitkälle ensi viikkoon asti. Myös lumisateita voi osua ensi viikolle, Keränen ennustaa.

2024-04-19T11:05:47Z dg43tfdfdgfd