MAAILMAN SUURIMMAN VALOKUVAUSKILPAILUN VOITTAJA KERTOO TANSKASTA

Tuomaristo kävi läpi lähes 400 000 kuvaa maailmanlaajuisessa kansainvälisessä valokuvauskilpailussa, Sony World Photography Awardsissa. Voittajaksi valittiin projekti, jossa ranskalainen valokuvaaja valottaa Tanskan historiaa.

DigiKUVA oli mukana Lontoossa, kun maailman suurimman valokuvauskilpailun voittaja julkistettiin.

Sony World Photography Awards 2024 -kilpailun tuomaristo sai tänä vuonna arvioitavakseen lähes 400 000 kuvaa harrastajilta ja ammattikuvaajilta kaikkiaan 220 maasta.

Kymmenessä ammattilaisluokassa jaettiin ensimmäiset sijat, ja näistä valittiin kokonaiskilpailun voittaja.

Voittaja on tänä vuonna ranskalainen Juliette Pavy.

Hänen voittoisa projektinsa on nimeltään ”Spiralkampagnen: Forced Contraception and Unintended Sterilisation of Greenlandic Women”, joka kertoo siitä, miten Tanskan viranomaiset asettivat vuosina 1966–1975 jopa 4 500 inuittinaiselle ja -tytölle pakolla ehkäisykierukan Grönlannin alkuperäisväestön lisääntymisen rajoittamiseksi.

”Olen aina seurannut Grönlannin ja arktisten alueiden uutisia, ja eräänä päivänä näin pienen jutun ranskalaisessa sanomalehdessä. Se sai minut lähtemään Grönlantiin ja aloittamaan projektini”, kertoo Juliette Pavy, joka opiskelee kuvajournalismia Pariisissa.

Tarina paljastui ensimmäisen kerran Tanskassa vuonna 2022 Tanskan yleisradioyhtiön podcast-sarjassa ”Spiralkampagnen” (kierukkakampanja), joka valittiin myös samana vuonna podcast-kilpailun ”Vuoden tarinaksi.”

Dokumenttisarja koostuu erityyppisistä kuvista, kuten vanhoista muotokuvista, kuvista Nuukista, röntgenkuvista ja tapausta nykyään tutkivien tanskalaisten kansanedustajien kuvista.

Muiden suosittujen luokkien voittajia

”Wildlife and Nature” -luokan voitti kreikkalainen Eva Berler hieman tavallisesta poikkeavalla kuvasarjalla hämähäkinseitistä.

”Se alkoi hämähäkinseitistä parvekkeella, ja sitten lähdin etsimään lähistöltä lisää seittejä”, Eva Berler kertoo. Häntä kiehtoivat pienet universumit, joissa aika ja toiminta tuntuvat pysähtyneen.

Bulgarialainen Valery Poshtarov voitti yleisön sydämet ja muotokuvaluokan koskettavilla kuvillaan isistä ja pojista eri puolilta maailmaa.

”Jotkut näistä isistä ja pojista pitävät toisiaan kädestä ensimmäistä kertaa vuosiin, jotkut jopa ensimmäistä kertaa elämässään. Se on voimakas hetki, johon liittyy usein epäröintiä ja jopa vastarintaa”, kertoo Poshtarov, joka on matkustanut Bulgariassa, Georgiassa, Turkissa, Armeniassa, Serbiassa ja Kreikassa ja työskentelee edelleen projektinsa parissa.

Infrapunakameralla otetut kuvat ovat syrjäiseltä alueelta Kazakstanista, missä Neuvostoliitto teki vuosina 1949–1989 yli 450 ydinkoetta.  Infrapunakameran kuvissa näkyy selvästi, miten saastunut alue on.

Maisema-kategorian voittaneen kuvasarjan ottaja on hollantilainen Eddo Hartmann, joka lisäsi kuviin ihmisiä valkoisissa suoja-asuissa mittakaavan luomiseksi.

Katso parhaiten pärjänneet pohjoismaiset osallistujat.

(artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen)

Drooni valaisi voittajakuvan

Avoimen luokan voittaja oli Liam Man, joka kuvasi Skotlannissa sijaitsevan Old Man of Storrin ainutlaatuisen maiseman, joka on ollut pitkään hänen listallaan.

”Valaisin vuoren, joka oli muuten täysin pimeä, drooniin kiinnitetyillä LED-valoilla. Kuvasta on vaikea havaita, että huiput ovat todellisuudessa sadan metrin päässä toisistaan, joten jouduin lähettämään droonin ylös neljä kertaa. 

Pinosin kuvat jälkikäteen”, Liam Man kertoo ja selittää myös, että maisema muuttui punaiseksi voimakkaan myrskyn jälkeen.

Kunnianosoitus mestarille

Tänäkin vuonna palkittiin valokuvaaja, jonka vaikutus valokuvaukseen on ollut merkittävä, ja palkittu oli maailmankuulu brasilialainen valokuvaaja ja kuvajournalisti Sebastião Salgado. 

(artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen)

80-vuotias Salgado sai valokuvaajat kaikkialta maailmasta nousemaan tuoleiltaan osoittamaan suosiotaan herralle, joka kertoi elämästään valokuvauksen parissa ja sävytti puhettaan hauskoilla kommenteilla, kuten:

”En kerta kaikkiaan osaa kuvata väreissä.”

(artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen)

Muita voittajia

Seuraavassa esitellään muita voittajia.

2024-04-19T11:48:50Z dg43tfdfdgfd