”MASSIIVINEN KOULUTUSPETOS – EIKö TEITä HäVETä, MINISTERI HENRIKSSON?”

Vasemmistoliitto ja vihreät grillasivat hallitusta kyselytunnilla nuoriin kohdistuvista leikkauksista.

”Hallitus, teistä jokainen lupasi ennen vaaleja, että koulutus, koko koulutuskenttä, on erityissuojeluksessa. Nuorten luottamus politiikkaan on jo lähtökohtaisesti hyvin hataralla pohjalla, mutta nyt te olette tehneet massiivisen koulutuspetoksen.”

Näin syytti oppositiopuolue vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Veronika Honkasalo eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Honkasalo osoitti kysymyksensä suoraan opetusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r).

”Politiikastanne kärsivät korostetusti nuoret. Olette leikanneet muun muassa opintotuesta, opiskelijoiden asumistuesta, kuntoutusrahasta, nuorisotyöstä, ja riihessä sama linja jatkui. Nyt romutatte myös maksuttoman toisen asteen, ja monet nuoret ja heidän vanhempansa ovat syystä hyvin hädissään, mutta vielä mitä? Iskette päälle vielä sadan miljoonan leikkauksen ammatilliseen koulutukseen. Arvoisa vastuuministeri Henriksson, eikö teitä hävetä?”

Hallitus päätti kehysriihessään muun muassa rajata lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien oikeutta maksuttomaan oppimateriaaliin ja palauttaa opiskelijat yleiseltä asumistuelta asumislisän piiriin. Kaikkiaan hallitus etsi kehysriihessä kolmen miljardin lisäsopeutustoimet.

Myös oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta arvosteli hallitusta voimakkaasti. Kritiikki kohdistui erityisesti pääministeripuolue kokoomukseen.

”Lieneekin paikallaan kysyä kokoomukselta, että miten monta kertaa te oikein pystyitte koulutuslupauksen pettämään. Arvon hallitus, te kun leikkaatte opiskelijoilta, te leikkaatte ammatillisesta koulutuksesta, te leikkaatte maksuttomasta toisesta asteesta”, Virta hämmästeli.

Henriksson vastasi, että hallitus panostaa ammatilliseen koulutukseen yli kaksi miljardia euroa.

”Tänä päivänä kolmasosa ammatillisen opiskelijoista on niitä oppivelvollisia. Heitä me tullaan suojelemaan”, Henriksson sanoi.

Hallitus päätti kehysriihessään, että ammatillisen koulutuksen rahoitusta vähennetään aikuisten, jo toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden ammatillisesta koulutuksesta.

”Tässä on varmasti hyvä nyt muistaa, että kaksi kolmasosaa heistä, jotka käyvät ammatillisessa koulutuksessa, on aikuisia — kaksi kolmasosaa — ja suurimmalla osalla heistä on jo aikaisempi tutkinto taskussaan. 12 prosenttia on korkeakoulutettuja, jotka saavat täydennyskoulutuksensa myös ammatillisen koulutuksen piirissä. Tätä me halutaan nyt katsoa, ja tätä me halutaan tehostaa”, Henriksson sanoi eduskunnassa.

LUE MYÖS:

Suomessa kasvaa ”entistä katkerampi sukupolvi” – He ovat ”elintason väliinputoajia”
Opettajalta suorat sanat: Insinöörikoulutus on kriisissä, joka pahenee – ”On helppo olla vapaamatkustaja”

2024-04-19T08:48:38Z dg43tfdfdgfd