MIKA AALTOLALLA TUPLAHAKU PääLLä – HAKEE JATKOKAUTTA UPIN JOHDOSSA JA PYRKII MYöS EUROPARLAMENTTIIN

Nina Törnudd

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtaja Mika Aaltola hakee jatkokautta tehtäväänsä. Aaltola on ehdolla myös EU-parlamenttiin kokoomuksen listoilla. Upin johtajan paikan hakuajan päätyttyä maanantaina johtajan paikkaa oli hakenut 21 henkilöä.

Aaltola kertoo viestipalvelu X:ssä, että jos tulee eurovaaleissa valituksi, sitoutuu hän toimimaan Euroopan parlamentissa.

- Pyrkimys on käyttää tietotaitoani Suomen hyväksi Euroopassa. Sama motivaatio liittyy Upi-työssä jatkon hakemiseen, Aaltola perustelee.

Aaltola oli presidentinvaaleissa ehdolla valitsijayhdistyksen ehdokkaana ja keräsi ensimmäisellä kierroksella reilut 47 000 ääntä.

Aaltolan lisäksi hakijoiden joukossa on muun muassa Upin ohjelmajohtaja Juha Jokela sekä nykyään Tampereen yliopiston kansainvälisten suhteiden professorina toimiva Hiski Haukkala, joka on työskennellyt muun muassa presidentti Sauli Niinistön kansliapäällikkönä ja ulkopoliittisena neuvonantajana.

Julkisuudesta tuttuja asiantuntijoita

Hakijoiden joukossa on monia tunnettuja tutkijoita, jotka ovat olleet julkisuudessa esillä kommentoimassa ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä esimerkiksi presidentinvaalien, Suomen Nato-jäsenyyden tai Ukrainan sodan yhteydessä.

Listalla ovat muun muassa Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg, Tampereen yliopiston tutkimusjohtaja Hanna Ojanen sekä Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik.

Ehdolla ovat myös sotatieteen tutkija, dosentti Ilmari Käihkö, Tampereen rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus Taprin tutkimusjohtaja Marko Lehti ja hybridiosaamiskeskuksen tutkimus- ja analyysijohtajana toiminut Venäjän-tuntija Hanna Smith. Upin tutkijoista johtajan paikkaa tavoittelevat myös vs. apulaisjohtaja, Kiinan-tutkija Mikael Mattlin sekä vanhempi tutkija Teemu Tammikko.

Johtajan valinnasta päättää Upin hallitus. Haastatteluun valittujen hakijoiden haastattelut on määrä pitää kesäkuussa. Johtaja valitaan viisivuotiskaudelle, joka päättyy vuoden 2029 lopussa.

2024-05-06T15:07:00Z dg43tfdfdgfd