MINISTERI KAISA JUUSO OPPOSITION PIINAPENKISSä – SDP HYöKKäSI RAJUSTI: ”PAKKA ON SEKAISIN”

Ministeri Juuso joutui keskeyttämään puheenvuoronsa useaan otteeseen opposition höykytyksessä. Hälinän aiheena oli välikysymys sairaaloiden alasajosta.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps) vastasi tiistaina opposition välikysymykseen sairaaloiden alasajosta. Juuso avasi keskustelun puheenvuorollaan, jossa hän korosti, että hyvinvointialueet voivat jatkossakin järjestää päivystystoimintaa kello 7–22 välillä.

Juuson mukaan ympärivuorokautisiin perusterveydenhuollon päivystyksiin tulee muutoksia vuonna 2026, kun osa päivystyksistä supistuu. Juuson mukaan hallitus varmistaa päätöksillään sen, että henkilökunta riittää päiväaikaiseen toimintaan.

Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Kim Berg hyppäsi Juuson jälkeen puhujanaitioon ja siteerasi kokoomuksen eduskuntavaaliehdokasta, Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosta, joka varoitteli säästöjen vaikutuksista sairaaloihin ja sanoi Bergin mukaan, ettei viestintä ole hallituksen sisällä mennyt putkeen, kun ministeri lukee säästöistä lehdestä.

Berg syytti hallitusta päätösten tekemisestä saunassa ohi vastuuministereiden sekä vain omien puolueidensa eturyhmien kuuntelemisesta.

”Sipsit, keksit, kaljaveron alennus ja yksityisen terveysbisneksen toimistomaksuihin hukkuvat jättimäiset yritystuet pelastetaan, kun julkinen terveydenhuolto ajetaan ideologisesti alas”, Berg tylytti kovaan ääneen.

Berg syytti puheenvuorossaan hallituksen laiminlyövän päätöstensä vaikutusarviot tavalla, johon oikeuskansleri ja lainsäädännön arviointineuvosto ovat jo joutuneet puuttumaan. Hänen mukaansa erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat, kun päivystyksiä vähennetään ja perusterveydenhuollon hoitotakuuta heikennetään.

”Hallitus on iskenyt kyntensä lujaa ja syvälle suomalaisen hyvinvointivaltion ytimeen. Leikkaus leikkauksen perään tehdään suomalaisten suuresti arvostamiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista”, hän jatkoi.

Berg syytti sosiaali- ja terveysministeri Juuson luovuttaneen päätösvallan ministeriönsä asioista ”saksi- ja leikkuulautaministeri” Riikka Purralle (ps). Hän syytti hallituksen ”pakan olevan pahasti sekaisin”.

”Sosiaali- ja terveysministeri Juuson lausunnot eivät ole vähentäneet, vaan lisänneet hämmennystä edelleen hallituksen sote-politiikan ympärillä”, Berg sanoi.

Berg esitti, ettei hallitus nauti eduskunnan luottamusta. Myös keskusta, vihreät, liike nyt ja vasemmistoliitto yhtyivät SDP:n esittämään epäluottamuslauseeseen.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen esitti myös epäluottamusta sosiaali- ja terveysministeri Juusolle.

”Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvinvointivaltion ytimessä. Nyt näistä elintärkeistä palveluista aiotaan leikata ilman, että edes vastuuministeri tietää, mihin ne leikkaukset todellisuudessa kohdistuvat. Luottamuksen perusedellytys tässä talossa on, että vastuuministeri tietää, mitä omalla toimialueella tapahtuu”, Kyllönen perusteli epäluottamusesitystään.

Juuso korosti vastauspuheenvuorossaan oppositiolle, että julkisen talouden tilanne on vaikea ja velkaantuminen on pakko saada pysähtymään. Hän vetosi siihen, että erikoissairaanhoidon ja päivystyksen keskittäminen perustuu Juha Sipilän (kesk) hallituksen työhön.

Ministeri Juuso joutui keskeyttämään puheenvuoron useaan otteeseen välihuutojen ja hälinän vuoksi.

”Meidän on pakko keskittää erikoissairaanhoidon vaativaa hoivaa”, Juuso sanoi.

Eduskunta jatkoi keskustelua minuutin mittaisilla debattipuheenvuoroilla.

2024-04-23T13:23:42Z dg43tfdfdgfd