MONI SäHKöPOTKULAUTAA KäYTTäNEISTä MYöNTää AJANEENSA PäIHTYNEENä – "TARVITAAN PROMILLERAJA"

Merkittävä osa sähköpotkulautoja Suomessa käyttäneistä myöntää ajaneensa päihtyneenä, ilmenee tuoreesta kyselytutkimuksesta. Runsas viidesosa sähköpotkulautaa joskus käyttäneistä kertoi, että on jossakin tilanteessa ajanut sitä päihtyneenä.

Kyselyn teettäneen vakuutusyhtiö LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri korostaa, että sähkölautojen käytölle tarvitaan promilleraja.

- Promillerajan puuttuminen on sekä kansalaisten oikeustajun että liikenneturvallisuuden ja -kulttuurin kannalta kestämätöntä, LähiTapiolassa liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava Alaviiri sanoo.

Hänen mukaansa humalassa ajaminen sähkölaudalla on lisäksi yleisempää kuin vastaajat suoraan myönsivät: vain runsas kymmenesosa vastanneista kertoi, ettei ole koskaan ajanut sähköpotkulaudalla päihtyneenä.

Kyselyssä niin ikään ilmeni, että neljä viidesosaa suomalaisista pitää sähköpotkulautoja melko tai hyvin vaarallisina. Vajaa viidennes kyselyn vastaajista kertoi joutuneensa läheltä piti -tilanteeseen sähköpotkulautailijan kanssa esimerkiksi jalankulkijana.

Kypärä tarpeellinen vaikkei pakollinen

Sähköpotkulautaonnettomuudet ovat paikoin ruuhkauttaneet Suomessakin päivystyksiä, ja useat kaupungit ovat rajoittaneet sähköpotkulautojen käyttöä. Tyypillisessä turmassa kuski kaatuu laudalla. Sairaaloiden tietojen mukaan pään ja kasvojen alueen vammat ovat onnettomuuksissa yleisiä, ja joukossa on myös vakavia tapauksia.

- Vaikka kypärä ei ole pakollinen, jokainen voi kohdallaan miettiä, kuinka tarpeellinen se on. Kypärän käyttö voi pelastaa loppuelämän mittaiselta vammalta, Alaviiri toteaa.

LähiTapiolan kyselyyn vastasi runsas tuhat ihmistä 12.-19. tammikuuta välisenä aikana Verianin käyttämässä Kantar Forum -internetpaneelissa. Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Vastanneet edustavat Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien ahvenanmaalaiset.

2024-05-06T12:21:35Z dg43tfdfdgfd