MOSKOVAN ALLA VIRTAA TIKITTäVä AIKAPOMMI – LEHTI: TäMä ON PAHIN SKENAARIO

Mittavien rakennustöiden pelätään vaurioittavan Moskovan alla kulkevia putkistoja, joita pitkin kulkee ydinjätettä.

Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan kohdistuu mahdollinen radioaktiivinen uhka. Asiantuntijoiden pelko ei tällä kertaa kohdistu ydiniskuun, vaan kaupungin maanalaisiin putkistoihin.

Asiasta uutisoivan Moscow Timesin mukaan Moskovan viranomaiset kaavailevat uusien rakennusprojektien aloittamista kaupungin luoteisosassa Šukinon piirissä. Alueelle on suunniteltu muun muassa liiketiloja, asuinrakennuksia, koulu ja päiväkoti.

Ongelmana on, että suunniteltujen rakennusten alla on putkistoja, joita pitkin kulkee ydinjätettä. Paikalliset asukkaat ja asiantuntijat pelkäävät mittavien rakennustöiden voivan vaurioittaa putkistoa, mistä seuraisi radioaktiivisen jätteen pääseminen ympäristöön.

”Vanhojen putkien sisäpinnalla on senttimetrin paksuinen saostuma radioaktiivisia suoloja. Siellä on valtava sekoitus useita erilaisia radioisotooppeja”, ydinfyysikko Andrei Ožarovski sanoo.

”Jos toimintakuntoiseen putkeen tulee vaurio [--] se voi johtaa vuotoon, joka aiheuttaa paikallisen kontaminaatioon.”

Pahin skenaario

Šukinon piirissä sijaitsee useita tieteellisiä instituutioita, ja Moscow Timesin mukaan se oli 1940-luvulla Venäjän ydinteollisuuden kehto. Alueella tehty tutkimus oli keskeistä silloisen Neuvostoliiton ensimmäisen ydinpommin kehityksessä.

Muun muassa Venäjän johtavana ydinenergian tutkimus- ja kehityslaitoksena tunnettu Kurtšatov-instituutti on vuosikymmenien aikana tuottanut runsaasti ydinjätettä, jota on kuljetettu nyt huolenaiheena olevia putkistoja pitkin Moskovan ydinjätteen käsittelylaitokselle.

Ožarovskin mukaan Venäjän viranomaiset salaavat suuren osan alueella tapahtuvasta toiminnasta, minkä vuoksi tarkkaa tietoa radioaktiivisten materiaalien määrästä tai hypoteettisen onnettomuuden laajuudesta ei ole.

Asiantuntijoilla on asiasta vain hyviä arvauksia. Ožarovski kuitenkin tähdentää, että Kurtšatov-instituutti ja vastaavat alueella toimivat laitokset eivät voi operoida tuottamatta ydinjätettä.

Ydinfyysikkona Ožarovski pitää pahimpana skenaariona sitä, että putkista vuotaa ydinjätettä nestemäisessä muodossa maaperään ja sitä päätyy lopulta Moskvajokeen.

”Vuotanut aines leviäisi ja se aiheuttaisi radioaktiivisen, kontaminoituneen alueen, joka pitäisi eristää”, hän sanoo.

”Tällä alueella ei voisi tehdä minkäänlaisia rakennustöitä. Sen siivoaminen olisi erittäin kallista, koska radioaktiiviset aineet leviävät helposti, mutta niitä on vaikea korjata pois. Tiedämme tämän Tšernobylistä ja muista onnettomuuksista.”

Moskova vaikenee

Ožarovski ei ole huolineen yksin. Moscow Timesin mukaan Kurtšatov-instituutti johtava asiantuntija Vladimir Mordašov varoitti samasta asiasta aiemmin huhtikuussa.

Alueelta aiotaan ensin purkaa suuri autohalli, jonka alla on Mordašovin mukaan ”pitkäikäisen radioaktiivisen ydinjätteen hautausmaa”.

”Säteilytasot siellä ovat niin korkeat, että sinne ei ole turvallista rakentaa mitään. Ainoa vaihtoehto tälle alueelle on täyttää koko paikka maalla ja kasvillisuudella”, hän totesi Moskovan kaupunginvaltuustolle.

Myös federaatiotason poliitikot näkevät tilanteessa vaaran paikan. Valtioduumassa vaikuttava Denis Parfenov väittää Moskovan paikallishallinnon asettavan rakennusteollisuuden intressit paikallisten asukkaiden etujen edelle.

Moscow Times huomauttaa, että pormestari Sergei Sobjaninin aikakaudella Moskova on laittanut valtavia määriä rahaa erilaisiin rakennusprojekteihin. Tämä on herättänyt kritiikkiä ja epäilyksiä mahdollisesta korruptiosta.

Moskovan paikallishallinto ei ole vastannut Moscow Timesin kommenttipyyntöön. Ožarovski pelkää, että viranomaiset lakaisevat koko asian maton alle, mikä vain lisää onnettomuusriskiä.

”Tuolla on radioaktiivista jätettä. Se voi johtaa ongelmiin sekä nyt että tulevaisuudessa”, hän sanoo.

LUE MYÖS:

Venäjän asevoimissa käynnissä mylläys Suomen rajan lähellä – Arvio: Oletus Nato-yhteenotosta on jo tehty Kremlissä
Näillä keinoilla Venäjä yrittää nielaista Ukrainan rajamaan – Suurlähettiläs kertoo, miltä Kremlin synkkä operaatio näyttää paikan päällä
Venäjän hyökkäys voi kiihtyä välittömästi, sanoo Jarmo Lindberg – ”Ylämäki kasvaa” pian ja sotatilanne muuttuu varmasti
Jussi Halla-aho varoittaa Eurooppaa ”välittömän katastrofin” riskistä ja vaarallisesta riippuvuudesta
Professori: Venäjän suurhyökkäys alkanut – ”Käynnissä kilpajuoksu aikaa vastaan”

2024-05-03T10:02:09Z dg43tfdfdgfd