NYT TULI MUSTAA VALKOISELLA: LUMEN KAATAMINEN MEREEN KIELLETääN, SANOO HALLITUS

Ainetta ei saa kaataa mereen upottamis- tai hylkäämistarkoituksessa, mutta kielto ei nykyisin koske lumen kaatamista mereen. Hallitus on nyt saanut valmiiksi lakiluonnoksen kiellosta, joka oli aiemmin jo linjattu hallitusohjelmassa.

Hallitus esittää nyt, että lumen kaataminen mereen lopetetaan. Luonnos ympäristönsuojelulain ja jätelain muutoksesta on juuri lähtenyt lausuntokierrokselle.

”Hallituksen esityksellä ympäristönsuojelulain ja jätelain 118 §:n muuttamisesta halutaan kieltää lumen kaataminen mereen sekä selventää kieltoa upottaa ja hylätä jätettä tai muuta ainetta mereen”, ympäristöministeriön tiedote kertoo.

Lumenkaatokieltoon sisältyy poikkeus

”Lumenkaatoa koskevan muutoksen ehdotetaan tulevan voimaan kahden vuoden kuluttua lain voimaantulosta, mutta lunta saisi sen jälkeen edelleen kaataa mereen tiettyinä runsaslumisina jaksoina, jolloin lumitilanne uhkaisi liikenneturvallisuutta tai hälytysajoneuvojen kulkua. Poikkeus olisi voimassa kolmen vuoden ajan kiellon voimaantulon jälkeen”, lausuntopyynnössä todetaan.

Muutoksen taustalla on Orpon hallituksen ohjelma, joka linjaa, että lumen kaataminen vesistöihin lopetetaan.

”Ympäristönsuojelulaissa kielletään aineen kaataminen rannalta mereen upottamis- tai hylkäämistarkoituksessa. Voimassaolevan lain mukaan kielto ei kuitenkaan koske lumen kaatamista mereen. Esityksessä ehdotetaan kyseisen poikkeuksen poistamista niin, että kielto koskisi myös lumen kaatamista mereen”, lakiluonnoksessa sanotaan.

Hallitus haluaa selkeyttää eläinsuojien biokaasulaitosten sääntelyä

Samalla hallitus pyrkii keventämään eläinsuojien yhteyteen perustettavien biokaasulaitosten sääntelyä.

”Eläinsuojien biokaasulaitoksia on eri kunnissa hyväksytty sekä lupa- että ilmoitusmenettelyssä, ja muutamassa tapauksessa ilman kumpaakaan. Nyt ehdotetulla muutoksella selkeytettäisiin oikeustilaa ja varmistettaisiin toimijoiden yhdenvertaisen kohtelun toteutuminen”, lausuntopyyntö toteaa.

Teollisuuspäästödirektiivi täytäntöön

Hallitus pyrkii myös poistamaan veden elektrolyysillä tuotetun vedyn tuotannon luvanvaraisuus vetyä korkeintaan 50 tonnia vuorokaudessa tuottavilta laitoksilta. Lisäksi muutettaisiin ympäristönsuojelulain säännöksiä siitä, millä kriteereillä jätteen kaasutukseen ja pyrolyysiin ei sovelleta jätteenpolttolainsäädäntöä.

Tässä tarkoituksena on panna täytäntöön teollisuuspäästödirektiivin muutokset koskien vedyn tuotantoa sekä jätteen kaasutusta ja pyrolyysiä.

Lausuntoaikaa kesäkuulle

Hallituksen esitys on nyt luonnosvaiheessa. Siihen voi antaa lausuntoja 6. kesäkuuta mennessä. Lakiesitys voi vielä muuttua lausuntopalautteen seurauksena.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.3.2025.

LUE MYÖS:

Näin Sanna Marinista ja Taylor Swiftistä tuli ”kilpailijoita” – Uusi kirja paljastaa “naamakuvien” karun maailman
Venäjän hyökkäys voi kiihtyä välittömästi, sanoo Jarmo Lindberg – ”Ylämäki kasvaa” pian ja sotatilanne muuttuu varmasti

2024-04-25T12:30:56Z dg43tfdfdgfd