OIKEUSMINISTERI MERI: HALLITUS PUOLUSTAA VAHVASTI OIKEUSVALTIOTA

Sanna Nikula, Simu Perälä

Oikeusministeri Leena Meren (ps.) mukaan hallitus puolustaa vahvasti oikeusvaltiota ja on ottanut vakavasti oikeudenhoidon turvaamisen. Hän viittasi hallituksen kehysriihipäätöksiin, joilla muun muassa turvattiin syyttäjiä, Rajavartiolaitosta ja tuomareita.

Hän sanoi itse tehneensä pitkän juristi- ja tuomioistuinuran ja osaavansa arvostaa sitä työtä.

Helsingin Sanomat kirjoitti maanantaina, että Meri oli muuttanut tuomioistuinten ja syyttäjien riippumattomuutta selvittävän työryhmän toimeksiantoa niin, ettei se enää valmistele lakiesitysluonnosta, vaan laatii asiasta muistion.

Meri kommentoi tiistaina lehden juttua toimittajille eduskunnassa. Oikeusministerin mielestä tämän tyyppisen keskustelun herättäminen on huolestuttavaa, vaikkakin oikeusvaltiosta on tärkeää keskustella.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan asiasta on keskusteltu hallituksessa.

Asia siirtyy seuraavalle hallitukselle

Helsingin Sanomien mukaan työryhmän oli alun perin tarkoitus pohtia perustuslain 106. pykälän muuttamista. Uudessa asettamispäätöksessä tätä pykälää koskeva tehtävä on lehden mukaan kokonaan poistettu.

Mereltä tiedusteltiin perustetta tähän.

- Se ei ole hallitusohjelmakirjaus ja hallitusneuvotteluissa on katsottu näin.

Perustuslain 106. pykälän mukaan perustuslaki on etusijalla tuomioistuimissa käsiteltävissä asioissa, mikäli muiden lakien säännösten soveltaminen on perustuslain kanssa ilmeisessä ristiriidassa.

Oikeusministeriön tiedotteen mukaan oikeuslaitosryhmä asetti tämän vuoden tammikuussa riippumattomuustyöryhmän, joka tarkastelee riippumattomuuden edellyttämiä lainsäädäntömuutoksia erityisesti perustuslakiin.

Työryhmän asettamispäätöstä täsmennettiin ministeriön mukaan helmikuussa vastaamaan alkuperäistä oikeuslaitostyöryhmän tehtävänantoa. Ministeriön mukaan tällöin tehtävänannosta poistettiin perustuslain 106. pykälä, jonka virkakunta oli sisällyttänyt asiantuntijakuulemisten perusteella.

Oikeusministeriön mukaan työryhmä tuottaa muistion, joka sisältää myös ehdotukset lakimuutoksiksi. Hallituksen esityksen sijaan asiasta on perusteltua laatia muistio, koska asian arviointi siirtyy seuraavalle hallitukselle, ministeriö perusteli tiedotteessa.

Alan liitot vaativat selvitystä

Tuomariliitto ja Juristiliitto vaativat, että poliittisen vaikuttamisen rajoista tehtäisiin puolueeton selvitys.

Tuomariliitto kertoi pitävänsä oikeusvaltiokehityksen kannalta huolestuttavana, että hallitus on yllättäen muuttanut tuomioistuinten ja syyttäjien riippumattomuutta selvittävän työryhmän toimeksiantoa.

- Riippumaton tuomioistuinlaitos on oikeusvaltion kulmakivi. Hallituksen toimenpiteet heikentävät merkittävästi Suomen uskottavuutta kansainvälisesti oikeusvaltiokehityksen mallimaana, Tuomariliitto sanoo tiedotteessaan.

Liiton mukaan tuomioistuinlaitoksen riippumattomuuden takeita tulisi vahvistaa perustuslaissa.

- Mitä helpommin tuomareita ja syyttäjiä koskevia säännöksiä voidaan muuttaa, sitä helpompaa on uhata oikeuslaitoksen toimintaa ja riippumattomuuden takeita.

Juristiliiton puheenjohtaja Tuula Linna kirjoitti liiton verkkosivuilla julkaistussa kannanotossa, että puolueeton selvitys tulee käynnistää välittömästi ja kaikki ministeriöt tulee tutkia poliittisen vaikuttamisen asianmukaisuuden osalta.

2024-04-23T11:35:35Z dg43tfdfdgfd