OIKEUSMINISTERIö: SINIMUSTA LIIKE EI PääSE MUKAAN EUROVAALEIHIN

Tuomas Savonen

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ei usko, että sinimustan liikkeen (SML) ehdokkaita nähdään kesäkuun eurovaaleissa.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) purki tiistaina antamallaan ennakkopäätöksellä sinimustan liikkeen rekisteröimisen puolueeksi. Oikeuden mukaan puolueen rekisteröintipäätös perustui erehdykseen.

Sinimusta liike kertoi tiedotteessaan, että se toimittaa KHO:n päätöksestä huolimatta eurovaalien ehdokashakemuksensa Helsingin vaalipiirilautakuntaan. SML katsoo, että KHO:n tiistainen purkamispäätös tuli myöhässä, sillä oikeusministeriön piti maanantaina ilmoittaa rekisteröidyt puolueet Helsingin vaalipiirilautakunnalle.

Jääskeläinen tyrmää SML:n näkemyksen.

- Meidän maanantainen ilmoituksemme ei ole mikään sellainen ilmoitus, joka loisi mitään oikeuksia kenellekään, vaan ehdokashakemukset käsitellään aina senhetkisen reaalisen tilanteen mukaan, Jääskeläinen sanoo STT:lle.

Jääskeläisen mukaan ratkaiseva päivämäärä on 6. toukokuuta, jolloin Helsingin vaalipiirilautakunta käsittelee ehdokashakemukset. Jos SML tekee ehdokashakemuksen, vaalipiirilautakunta hylkää sen, koska SML ei ole puoluerekisterissä.

- Vaalilaissa on selvästi sanottu, että ehdokkaita voivat asettaa vain puolueet ja valitsijayhdistykset, eivät ketkään muut. Se on selkeä juttu, Jääskeläinen sanoo.

"Täysi oikeus hakea uudestaan"

SML kertoi tiedotteessaan, että se aikoo hakea puoluerekisteriin uudelleen.

Jääskeläisen mukaan viime vuosina nähty, puoluerekisteröintipäätöksen purkamiseen päättynyt prosessi ei estä uutta hakemista tai vaikuta muutenkaan SML:n mahdollisen hakemuksen käsittelyyn.

- Heillä on täysi oikeus ja mahdollisuus hakea puoluerekisteriin uudelleen. He varmastikin lukevat KHO:n päätöksen ja osaavat laittaa hakemuksensa kuntoon. Nyt he tietävät, minkälaisilla yleisohjelmilla ei kannata tänne lähteä hakemusta tekemään, Jääskeläinen sanoo.

Taustalla vuosien vääntö

Sinimusta liike haki oikeusministeriöltä puoluerekisteröintiä alun perin tammikuussa 2021. Ministeriö palautti hakemuksen kahdesti korjattavaksi, koska puolueen yleisohjelma ja säännöt eivät saa olla ristiriidassa ihmis- ja perusoikeuksien kanssa.

Liike toimitti ministeriölle korjatun yleisohjelman, ja ministeriö antoi luvan kannatusilmoitusten keräämiseen. Sinimusta liike merkittiin puoluerekisteriin kesäkuussa 2022.

Oikeusministeriö haki KHO:lta rekisteröintipäätöksensä purkamista sen jälkeen, kun liike toimitti ministeriölle uuden yleisohjelman. Ministeriön mukaan yleisohjelmaan oli palautettu kirjauksia, joita se ei voinut hyväksyä. Se katsoi, että rekisteröintipäätös perustui erehdykseen.

- Päätös on tehty olennaisesti virheellisten tai puutteellisten tietojen perusteella. Yhdistys on erehdyttänyt oikeusministeriötä, oikeusministeriö katsoi.

Myös KHO katsoi, että SML oli erehdyttänyt oikeusministeriötä.

2024-04-24T12:04:25Z dg43tfdfdgfd