OPPOSITIO GRILLASI SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIä KEHYSRIIHEN SOTE-LEIKKAUKSISTA

Tuomas Savonen

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) joutui jälleen eduskunnan kyselytunnilla ahtaalle, kun oppositio grillasi häntä kehysriihessä päätetyistä sote-leikkauksista.

Oppositio pommitti Juusoa kiukkuisilla kysymyksillä lähes koko kyselytunnin ajan, mihin osaltaan vaikutti se, että pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) eivät ulkomaanmatkojensa takia olleet läsnä.

Hallitus kertoi tiistaina muun muassa kehysriihessä päätetyistä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen korotuksista, vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen hoitajamitoituksen laskemisesta sekä sairaalapalveluiden supistuksista.

Kaksi viikkoa sitten oppositio hiillosti Juusoa kyselytunnilla kiivaasti Suomen sairaalaverkon kohtalosta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen syytti Juusoa nyt siitä, ettei tämä ole puolustanut omaa hallinnonalaansa leikkauksilta, vaan on antautunut valtiovarainministeri Purran punakynän edessä.

- Tästä kehysriihestä tuli kylmää kyytiä hyvinvointialueille. Te viette rahat, heikennätte hoitajamitoitusta ja romutatte hoitotakuun. Samaan aikaan kun tämän hallituksen erityissuojeluksessa ovat tämän maan suurituloiset ja varakkaat, tavalliset kansalaiset pistetään kolmen kuukauden hoitojonoihin. Kolme kuukautta on pitkä aika, Tuppurainen pauhasi.

Juuso vastasi opposition kysymyksiin kerta toisensa jälkeen vetoamalla Suomen taloudelliseen tilanteeseen.

- Täytyy ymmärtää meidän julkisen taloutemme tilanne. Meidän velkataakkamme on niin valtava, että meidän on saatava se kuriin, ja se tarkoittaa sitä, että me emme säästy siltä myöskään sote-puolella, Juuso vastasi Tuppuraiselle.

"Kyllä rikkaitakin kurmuutetaan"

Juuso ei hyväksynyt opposition väitteitä rikkaiden suojelemisesta, vaan sanoi, että kyllä rikkaitakin "kurmuutetaan" kehysriihen päätöksillä.

Juuso piti myös opposition puheita sairaalapalvelujen alas ajamisesta liioiteltuna.

- Ei todellakaan ole puhe siitä, että olisimme ajamassa sairaaloita alas. Haemme nyt tehokasta työnjakoa eri sairaaloiden välillä. Ja tämä helpottaa hyvinvointialueiden taloudellista tilannetta, Juuso vastasi Hanna-Leena Mattilan (kesk.) kysymykseen.

Juuso vastasi hiillostukseen viittaamalla myös muuttuneeseen kansainväliseen tilanteeseen.

- Suomen turvallisuustilanne, kuten tiedätte, on muuttunut. Se tarkoittaa sitä, että meidän täytyy tiettyjä osa-alueita säästää mahdollisilta leikkauksilta. Päinvastoin meidän täytyy lisätä sinne varoja, Juuso sanoi vastatessaan Bella Forsgrénin (vihr.) kysymykseen hallituksen leikkauksista.

2024-04-18T15:49:56Z dg43tfdfdgfd