ORPO USKOO, ETTä KOKOOMUKSEN EU-RYHMä MUODOSTAA "VASTUULLISEN KOMISSION", VAIKKA RADIKAALI OIKEISTO NOUSISI

Emmi Tilvis

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo olevansa huolissaan äärioikeiston noususta Euroopassa. Hän kuitenkin uskoo, että kokoomuksen parlamenttiryhmä EPP saa vaalivoiton ja rakentaa maltillisen komission.

- Uskon, että EPP tulee ykkösenä maaliin ja lähtee rakentamaan vastuullista komissiota siltä pohjalta, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessaan kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä Helsingissä lauantaina.

Euroopan komission nykyinen puheenjohtaja Ursula von der Leyen on EPP:stä. Ryhmä tukee von der Leyenin jatkoa komission johdossa myös tulevalla vaalikaudella.

Euroopan tasolla myös EPP:stä oikealle oleville ryhmille on ennakoitu hyvää tulosta.

Orpon mukaan on tärkeää, että EU-vaaleissa pärjäisivät ne ryhmät, jotka ovat valmiita jatkamaan nykyistä Ukraina-politiikkaa.

- On selvää, että ID:n kanssa yhteistyö on mahdotonta.

Identiteetti ja Demokratia (ID) -ryhmä määrittelee itsensä konservatiiviseksi ja euroskeptiseksi.

Orpon mukaan on huolestuttavaa, että äärioikeistolaiset ovat monesti Venäjä-mielisiä, vastustavat Ukrainan tukemista eivätkä välitä oikeusvaltiosta.

- Samoja piirteitä löytyy äärivasemmistosta. Ääriliikkeet kaiken kaikkiaan on tällä hetkellä nousussa Euroopassa, ja se on huolestuttava asia.

Suojattiin kokoomuksen politiikan ydintä

Puheessaan kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Orpo perusteli kehysriihen päätöksiä.

- Kokoomuksen puoluevaltuutetut, me suojasimme hallitusohjelman ja kokoomuksen politiikan ydintä, työtä, turvallisuutta ja osaamista. Näiden varaan tuleva hyvinvointi rakentuu, sanoi Orpo.

Orpo kertoi, että peruskouluun tulevista lisäpanostuksista pidettiin riihessä kiinni.

- Kasvatamme muun muassa perusopetuksen viikkotuntimäärää ja uudistamme oppimisen tukea.

Orpo korosti myös panostuksia tutkimukseen ja kehitykseen. Panostuksesta tutkimukseen ei haluttu luopua.

- Voisi sanoa niin, että köyhtyvä kansakunta antaa viimeiset rahansa tutkimus- ja tiedeyhteisön käyttöön.

Orpon mukaan näillä panostuksilla rakennetaan tulevaisuuden kasvua ja työpaikkoja yhteistyössä suomalaisen elinkeinoelämän ja yritysten kanssa.

Eläkeläisten veroratkaisu kohtuullinen

Orpo puolusti eläkeläisiin kohdistuvia veronkiristyksiä. Niiden on uumoiltu olevan kova pala osalle kokoomuksen kannattajista.

Orpo sanoi, että eläkeläisten veroratkaisu on puhuttanut.

- Mielestäni eläkeläisten 200 miljoonan veronkiristystä voi pitää yhdeksän miljardin kokonaisuuteen peilaten kohtuullisena. Pienituloisten eläkeläisten veroja ei kiristetä, eläkeindekseihin ei kosketa.

Eläkeläisten niin sanottua raippaveroa ei koroteta eikä solidaarisuusveron alarajan korottamista peruta, muistutti Orpo. Raippavero kohdistuu suuriin eläkkeisiin.

Orpo vastasi myös kritiikkiin, jota hallituksen säästötoimien kohdentuminen on saanut.

- Verotuksen osalta on vielä erikseen sanottava sekin, että on puppua väittää, etteivät hyvätuloiset osallistu talkoisiin.

- Mitä enemmän tienaat, sitä enemmän maksat veroja. Kohtuullisen pieni joukko vastaa isosta siivusta verokertymää.

2024-05-04T12:44:03Z dg43tfdfdgfd