PELASTAKAA LAPSET: LäHES VIIDENNES TäNä VUONNA SYNTYVISTä LAPSISTA SAAPUU MAAILMAAN ILMAN AMMATTILAISEN APUA

Minja Viitanen

Tänä vuonna lähes viidennes lapsista syntyy riskiolosuhteissa ilman lääkärin, kätilön tai terveydenhoitajan apua, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö.

Kuluvan vuoden aikana 24 miljoonaa ihmistä synnyttää ilman ammattilaisen apua, selviää järjestön tuoreesta analyysistä. Yhteensä 28 miljoonan odotetaan synnyttävän lapsensa muualla kuin terveydenhoitolaitoksessa.

Järjestön mukaan pitkään jatkunut edistys äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentämisessä on vakavasti vaarantunut aseellisten konfliktien, ilmastokriisin sekä humanitaaristen katastrofien vaikutuksesta.

Lisäksi maailmalla yritetään heikentää lisääntymisterveyteen liittyviä oikeuksia ja muita ihmisoikeuksia, järjestö varoittaa.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi viime vuonna, että yksi nainen kuolee joka toinen minuutti raskauteen tai synnytykseen liittyviin komplikaatioihin.

Ilmastokriisi kasvattaa komplikaatioiden riskiä

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan yksi maailman vaarallisimmista maista lapsille on konflikteista kärsivä Somalia. Maassa vain noin kolmannes synnyttää lääkärin, kätilön tai terveydenhoitajan avustamana.

Ilmastokriisin myötä äärimmäiset sääolosuhteet, kuten lämpöaallot, voivat kasvattaa ennenaikaisiin synnytyksiin ja raskauteen liittyvien komplikaatioiden riskiä.

Järjestön mukaan raskaana olevien ja synnyttävien ihmisten mahdollisuus saada asianmukaista apua terveydenhuollon ammattilaisilta on heikentynyt aseellisten konfliktien määrän kasvun myötä. Konfliktialueilla 44 prosenttia synnytyksistä tapahtuu jossain muualla kuin terveydenhoitolaitoksessa. Esimerkiksi Gazassa konfliktien vaikutukset ovat järjestön mukaan äärimmäisen vakavat.

- Alueen terveydenhuolto on romahtanut saarron, puoli vuotta jatkuneiden pommitusten sekä humanitaarisen avun toimittamisen esteiden myötä, järjestön tiedotteessa kerrotaan.

2024-05-03T00:23:07Z dg43tfdfdgfd