PELI ELäKKEISTä JATKUU – INDEKSILEIKKURIT PULPAHTAVAT ESILLE?

Jos eläkejärjestelmän osalta löylyt tasaantuivat kehysriihen linjausten myötä ainakin toistaiseksi, niin sote-puolella kiuas hohkaa kylki punaisena.

Väestön ikääntyminen näkyy Suomen julkisessa taloudessa. Sosiaali- ja terveydenhuolto ja eläkejärjestelmä ovat erittäin isoja palasia julkisessa taloudessa.

Hyvinvointialueiden rahoitus haukkaa yli neljäsosan koko valtion budjetista.

Eläketurvakeskuksen mukaan viime vuonna eläkkeensaajien osuus koko maan väestöstä oli puolestaan 33 prosenttia, kun tarkastellaan 16 vuotta täyttäneitä. Etlan suhdanne-ennusteessa todettiin viime vuonna, että eläkkeet muodostavat lähivuosina jo 25 prosenttia julkisista menoista.

LUE MYÖS:

Suomalaisten keskuudessa on ”koko ajan käynnissä” ilmiö, joka jäytää taloutta – Professori: 15 vuodessa tapahtui äkkimuutos, jollaista Euroopassa ei ole nähty

Eläkekortti nousi pöytään myös hallituksen viime viikon kehysriihessä. Etukäteen väläyteltiin muun muassa mahdollisia jäädytyksiä tai leikkauksia työeläkeindekseihin. Tällaisia eläkeleikkauksia ei kehysriihessä nähty.

Eläkkeensaajat eivät kokonaan jääneet sopeutusten ulkopuolelle, vaan joitakin heihin kohdistuneita veronkorotuksia ja säätötoimia kehysriihessä linjattiin.

LUE MYÖS:

Arvio: Koskee noin 700 000 suomalaista – Näin eläkkeiden veronkorotus osuu lompakkoon

Seuraava isompi maali eläkejärjestelmän osalta on ensi vuoden puolella, kun menossa olevat neuvottelut eläkeuudistuksesta on tarkoitus saada päätökseen.

Vaikka eläkekortti kevään kehysriihessä pelattiin nähdyllä tavalla, niin eläkkeet ja eläkejärjestelmät tulevat pysymään merkittävässä roolissa talouspoliittisessa keskustelussa.

Julkisessa taloudessa harvemmin ilmaantuu kokonaan uusia kaneja hatusta vedettäväksi säästöjä etsittäessä. Kun lisätoimia julkisen talouden vahvistamiseksi pitää mahdollisesti joskus jälleen etsiä, niin on hyvä kysymys, voivatko erilaiset eläkkeiden indeksileikkurit pulpahtaa taas esille.

Hyvinvointialueiden talouskehityksellä iso merkitys

Jos eläkejärjestelmän osalta löylyt hieman tasaantuivat kehysriihen linjausten myötä, niin sote-puolella kiuas hohkaa kylki punaisena. Tiistaina eduskunnassa hallitus vastasi opposition välikysymykseen sairaaloista.

Petteri Orpon (kok) hallituksen hallitusohjelman julkisen talouden vahvistamistavoitteissa paljon odotuksia ladataan hyvinvointialueiden toiminnan kehittämiseen ja toimintatapojen muutoksiin. Kehysriihessä linjattujen uusien julkisen talouden vahvistamistoimien osana oli puolestaan muun muassa hyvinvointialueiden velvoitteiden keventämistä.

Hyvinvointialueiden lähivuosien talouskehityksellä on iso vaikutus hallituksen taloustavoitteisiin pääsemisen kannalta ja kysymysmerkkejä on monia.

Neuvottelujen kevät

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyen menossa on parhaillaan monenlaista. Yksityisen terveyspalvelualan työehtosopimusneuvottelut ovat parhaillaan menossa. Terveyspalvelualan työehtosopimuksen piirissä olevat työnantajat työllistävät noin 25 000 työntekijää.

Yksityisellä opetusalalla on parhaillaan menossa lakko, ja nähtäväksi jää millainen on työmarkkinakevät yksityisellä terveyspalvelualalla.

Alakohtaisten kysymysten ohella kevään sopimusvääntöjen taustalla voi nähdä kuplivan kolme työmarkkinoiden isoa teemaa; kuntien ja hyvinvointialueiden palkkaohjelma, valmistelussa oleva vientivetoisen palkkamallin vahvistaminen ja lähestyvä työmarkkinakierros.

LUE MYÖS:

Heti varoitus: ”Valtava lakkoaalto” tulossa Suomeen

2024-04-27T08:08:21Z dg43tfdfdgfd