PETTERI ORPO KUTSUU RYHMäT KäYMääN LäPI ”KääNNYTYSLAKIA” – TäMä ON TILANNE NYT

Vihreiden Atte Harjanteen toive toteutuu: pääministeri Petteri Orpo (kok) kutsuu myös opposition edustajat neuvonpitoon ”käännytyslaista”.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) sanoo, että niin sanotun käännytyslain valmistelu on hallituksessa ”loppumetreillä”. Hän kertoo Uudelle Suomelle kutsuvansa viikon sisällä eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoukseen, jossa lakipaketin sisältöä vielä käydään läpi.

Välineellistettyä maahanmuuttoa ehkäisevää lakipakettia on Orpon mukaan viivästyttänyt se, että kokonaisuus on asiallisesti vaikea. Hallitus on hakenut siinä tasapainoa lain toimivuuden ja hyväksymispotentiaalin välillä, koska läpi menoon tarvitaan vahvasti tukea oppositiosta.

”Sen pitää olla samanaikaisesti toimiva ja hyväksyttävä. Meidän on oltava varautuneita torjumaan Venäjän operoimaa välineellistettyä maahantuloa. Tarvitsemme lain hyväksyntään 5/6:n enemmistön eduskunnassa”, Orpo sanoo.

Orpo tapasi eduskuntaryhmien johtajat noin kuukausi sitten ja kertoi heille valmistelun ongelmista.

Oppositiokansanedustaja, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne peräsi eilen maanantai-iltana Ylen A-studiossa kaikkien puolueiden kesken käytävää uutta keskustelua käännytyslaista.

”Meinasin eilen illalla lähettää viestin, kun katsoin A-studiota, että kutsu on kohta tulossa”, Orpo toteaa.

Pääministeri sanoo kutsuvansa eduskuntaryhmien puheenjohtajat sekä hallituspuolueista että oppositiosta koolle asian tiimoilta viikon sisällä. Ainakin kutsu lähtee siis viikon sisällä.

”Kutsun puheenjohtajat koolle ennen kuin hallitus tekee päätöksen. Tällä haluan alleviivata parlamentaarista yhteyttä tässä asiassa.”

Alun perin Orpon hallituksen piti antaa esitys käännytyslaista eduskunnalle jo huhtikuussa. Ongelmia on kuitenkin tiettävästi ollut sovittamisessa yhteen Suomen perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.

Kyseessä on poikkeuslaki, jonka nojalla valtioneuvosto voisi estää kansainvälisen suojelun hakemisen Suomen rajalla. Se on tarkoitettu torjumaan Venäjän operoimaa välineellistettyä maahanmuuttoa Suomen itärajan yli.

LUE SEURAAVAKSI:

Venäjän sotakassaan isketään nyt niin kovaa, että liittolaisetkin pelästyivät – Kremliä uhkaa ”todella hankala tilanne”

2024-05-07T11:32:16Z dg43tfdfdgfd