PETTERI ORPOA JA MARI RANTASTA GRILLATTIIN TIMO VORNASEN AMMUSKELUSTA – ”PROMILLERAJAA EI TARVITSE ASETTAA”

Oppositio nosti asekeskustelun kyselytunnin kärkeen heti sen jälkeen, kun kansanedustaja Timo Vornanen oli potkittu ulos perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Timo Vornanen erotettiin torstaina eduskuntaryhmän jäsenyydestä. Poliisi epäilee Vornasta vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikkomuksesta hänen ammuttuaan aseella Helsingin keskustassa baari-illan päätteeksi.

Aseet ja Vornasen tilanne nousivat esiin eduskunnan kyselytunnilla, joka järjestettiin heti Vornasen erottamisesta päättäneen perussuomalaisten ryhmäkokouksen jälkeen.

Oppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen vaati pääministeri Petteri Orpolta vastausta siihen, miten hallitus on hänen mielestään onnistunut Vornasen tapauksen hoitamisessa.

”Historia tulee tuomionsa antamaan, mutta joka tapauksessa tämä tapaus on hyvin poikkeuksellinen. Poikkeuksellisen siitä tekee se, että tekijä on tämän kansanedustuslaitoksen jäsen, kansanedustaja, jolta perustellusti kansalaiset odottavat erityisen moitteetonta, nuhteetonta käyttäytymistä”, Tuppurainen pohjusti kysymystään.

Orpo vastasi saaneensa tiedon tapauksesta perussuomalaisten puheenjohtajalta valtiovarainministeri Riikka Purralta (ps) viime viikon perjantain aamulla.

”Jäimme odottamaan viranomaistietoa, jota tuli kieltämättä hitaasti. Me emme voineet pelkästään mediatietojen perusteella lähteä kommentoimaan tilannetta vaan jouduimme odottamaan, että poliisi, viranomaiset, kertoivat, mikä oli sen hetken käsitys tapahtuneesta tilanteesta. Tiedotus tapahtui lauantaina aamupäivällä, vuorokausi tämän tapahtuman jälkeen, minkä jälkeen tätä asiaa on kommentoitu ja sitä ennenkin kylläkin jo poliittiselta tasolta”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan perussuomalaisten ryhmä on toiminut asiassa ryhdikkäästi.

SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen höykytti Orpoa hallituksen ”koventuneesta politiikasta ja keskustelun retoriikasta”, joka hänen mukaansa voi johtaa myös tekoihin.

”Kysyisinkin teiltä, pääministeri Orpo: teidän hallituksenne on puheissaan korostanut sisäistä turvallisuutta ja sen tärkeyttä. Kun nyt kuitenkin hallituksen viesti omilla toimillaan on kovin toisenlainen, niin miten teot ja sanat tällä hallituksella kohtaavat?” Rantanen kysyi.

Orpo vastasi luettelemalla Natoa, rajaturvallisuutta ja muita asioita, miten hallitus hänen mukaansa pitää huolta turvallisuudesta.

Piritta Rantanen hiillosti myös sisäministeri Mari Rantasta (ps) heti kyselytunnin alussa siitä, kuinka paljon Suomessa on vanhan aselain nojalla myönnettyjä aselupia, jotka eivät vastaa nykyisen lainsäädännön vaatimuksia ja onko hallitus valmis muuttamaan asiaan liittyvää lakia. Piritta Rantasen mukaan viime aikoina on saatu lukea mediasta, että nykyisen aselain tullessa voimaan vuonna 1998 sitä ennen myönnetyt aseluvat jäivät voimaan, vaikka ne eivät täyttäisi uuden lain vaatimuksia.

Sisäministeri Rantanen vastasi sanomalla, ettei ”yksikään ase ole itsessään vaarallinen”, vaan syynä on aina käyttäjä.

”Aseen käyttäjä tekee aseen vaaralliseksi, jos näin tapahtuu. Suomalainen aselainsäädäntö on eurooppalaisittain verrattain, erittäin tiukka. Kysymys on sitten siitä, millä tavoin tätä kyseistä lainsäädäntöä noudatetaan, ja en aivan ensimmäisenä katsoisi, että meidän aselainsäädäntömme olisi jollakin tavalla löperö”, sisäministeri Rantanen sanoi.

Piritta Rantanen kysyi myös sisäministeriltä, pitäisikö aseiden käsittelyyn asettaa promilleraja.

”Mielestäni promillerajaa ei tarvitse asettaa, sillä aseiden käsittelyssä täytyy olla nollapromilleraja”, sisäministeri Rantanen vastasi.

2024-05-03T06:46:37Z dg43tfdfdgfd