PITKäPERJANTAI ON KIRKKOVUODEN AINOA SURUJUHLA

Tänään vietetään kirkkovuoden ainoaa surujuhlaa pitkäperjantaita, joka on pääsiäistä edeltävä perjantai. Sitä vietetään Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistoksi.

Pääsiäisen tapahtumiin sisältyy Suomessa esimerkiksi ekumeeninen pääsiäisvaellus Via Crucis eli Ristin tie. Se kuljetaan Helsingin Senaatintorilla lankalauantain iltana.

Via Crucisin ohjaa nyt toista kertaa Markku Arokanto. Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittaman näytelmän näyttämönä on tänä vuonna Senaatintorin ja sitä ympäröivien rakennusten kuten Tuomiokirkon portaat. Vaellusreittiä ei kuljeta Säätytalon remontin takia.

Kulkueet ovat vakiintuneet näkyväksi osaksi pääsiäistä useissa muissakin Suomen kaupungeissa.

Pääsiäisen vietossa kristilliset teemat ovat osin yhdistyneet pakana-ajan perinteisiin. Esimerkiksi Pohjanmaalla on poltettu tulia eli pääsiäiskokkoja tai pääsiäisvalkeita, jotta noidat eivät vahingoittaisi karjaa.

Joka kolmas viettää pääsiäistä

Pääsiäistä viettää noin kolmannes maailman väestöstä. Pääsiäistä on vietetty ilmeisesti jo 100-luvulla eli miltei 2000 vuoden ajan. Kristillisistä juhlista vanhimpaan ja tärkeimpään kuuluvat esimerkiksi pääsiäismessut.

Pääsiäisen nimi viittaa osaltaan paastosta pääsemiseen, ja ruoalla onkin oleellisen osa pääsiäisen vietossa. Suomessa pääsiäiseen kuuluvia ruokia ovat mämmin ohella lampaanliha sekä pääsiäis- ja suklaamunat. Juomana maistuu sima, nykyisin usein myös punaviini.

Kevään juhlaan liitetyt kanat, tiput ja jänikset ovat syntymän ja elämän symboleja.

Pääsiäisen menoliikenne jatkuu - luvassa voi olla ajoittaisia jonoja

Pääsiäisen menoliikenne jatkuu tänään pitkäperjantaina. Fintrafficin tieliikennekeskuksesta arvioidaan, että liikennettä on runsaasti kello 9-14. Pohjoisessa liikennettä voi olla runsaasti vielä myöhemminkin.

Ajoittaista jonoutumista saattaa esiintyä etenkin pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä sekä valtateillä 4, 5 ja 9. Liikenne voi jonoutua aina Jyväskylän ja Mikkelin korkeuksille saakka.

Pääsiäisen paluuliikenne alkaa vilkastua sunnuntaina iltapäivän ja illan aikana. Tieliikennekeskus on arvioinut paluuliikennehuipun osuvan maanantaille.

2024-03-28T23:50:18Z dg43tfdfdgfd