POLIISI TUOMITTIIN SAKKOIHIN BAARINUJAKASTA 16-VUOTIAAN RASMUS TAKALUOMAN KANSSA

Simu Perälä, Maria Rosvall

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 16-vuotiaan Rasmus Takaluoman kanssa nujakoineen poliisin sakkoihin lievästä pahoinpitelystä. Oikeuden tuomio julistettiin istunnon päätteeksi ja siitä kertoivat useat paikalla olleet mediat.

Syyttäjä vaati poliisille tuomiota perusmuotoisesta pahoinpitelystä. Syytteessä oli kyse tapahtumista ravintola Lapuahovissa marraskuussa 2022, samana iltana kun Takaluoma katosi.

Syyttäjän mukaan poliisi ja poika seisoivat tilanteessa vastakkain ja pitivät toisistaan käsillä kiinni. Poliisi kaatoi pojan tämän takana ollutta pöytää vasten selälleen niin, että meni itse pojan päälle, haastehakemuksessa kerrotaan. Syyttäjän mukaan poliisi piti toisella kädellä pojan päätä tai kaulaa kainalossaan ja painoi toisella kädellä tätä vartalosta.

Poliisi jatkoi pojan otteessa pitämistä, vaikka ravintolan järjestyksenvalvoja tuli tilanteeseen väliin. Haastehakemuksessa sanotaan, että poliisi irrotti otteensa pojasta vasta, kun ravintolan omistaja tuli väliin tilanteeseen. Poliisi oli tapahtuma-aikaan vapaalla, ei työtehtävissä.

Oikeudenkäyntiä paikan päällä seuranneen sanomalehti Ilkka-Pohjalaisen mukaan poliisi kiisti syytteet käräjäoikeudessa ja kertoi puolustautuneensa pojan oikeudetonta hyökkäystä vastaan.

Poliisi jatkanut virassaan

Ilkka-Pohjalainen kertoi maaliskuussa, että poliisi on saanut jatkaa virassaan koko esitutkinnan ja syyteharkinnan ajan.

- Poliisilaitoksen saatua aikanaan tiedon virkamieheen kohdistuvan rikostutkinnan käynnistämisestä on tehty arviointi, antaako jo esitutkinnan käynnistyminen aihetta virkamiesoikeudellisen prosessin käynnistämiseen vai voidaanko asian käsittelyä siirtää prosessin myöhempään vaiheeseen, Pohjanmaan poliisilaitoksen rikosylitarkastaja Teemu Heikkinen sanoi tuolloin Ilkka-Pohjalaiselle.

Heikkisen mukaan asiassa päädyttiin jälkimmäiseen ja jäätiin seuraamaan rikosprosessin etenemistä.

- Nyt tietoon tullut nostettu syyte ei ole muuttanut tätä arviota, vaan on päädytty odottamaan asian lopullista asiaratkaisua eli käytännössä lainvoimaista tuomiota. Lopullinen virkamiesoikeudellinen arviointi suoritetaan tuolloin.

Ravintoloitsijalle syyte niskoittelusta

Kadonneen pojan tapaukseen liittyen on annettu jo aiemmin yksi tuomio. Viime marraskuussa lapualaisravintoloitsija tuomittiin sakkoihin niskoittelusta poliisia vastaan. Oikeuden mukaan mies ei syksyllä 2022 luovuttanut poliisille valvontakameratallennetta pojan katoamistutkinnassa.

Syytteen mukaan poliisi oli pyytänyt ravintoloitsijalta tallennetta Takaluoman katoamisyöltä sitä kuitenkaan saamatta. Ravintolan sisätiloja kuvannut tallenteen pätkä alkoi kuitenkin myöhemmin levitä sosiaalisessa mediassa. Valvontakameratallenne oli syytteen mukaan merkityksellinen, koska kadonnut poika asioi ravintolassa katoamisyönään.

Takaluoma katosi sen jälkeen, kun hänet oli poistettu ravintolasta nujakan vuoksi. Viime syyskuussa poliisi löysi pojan ruumiin jäänteet Kauhavalta Lapuanjoen varresta. Toistaiseksi on jäänyt hämärän peittoon, mitä pojalle tapahtui ravintolasta poistamisen jälkeen. Pojan kuolemaan ei kuitenkaan epäillä liittyvän rikosta.

2024-05-07T07:39:07Z dg43tfdfdgfd