PRESIDENTTI STUBB LäHTI GöTEBORGISTA SINIVALKOISTEN VäRIEN NäKYESSä KATUKUVASSA

Ville Väänänen

Tasavallan presidentti Alexander Stubbin ensimmäinen valtiovierailu Ruotsissa päättyi Göteborgissa keskiviikkona sinivalkoisten värien näkyessä vahvasti kaupunkikuvassa.

Kyse ei ollut kuitenkaan presidentin kunniaksi puetuista asusteista, vaan presidentin lähdettyä takaisin Suomeen Göteborgin keskustassa sijaitsevalla Gamla Ullevin jalkapallostadionilla alkoi Göteborgin derby sinivalkoisissa pelaavan IFK Göteborgin ja BK Häckenin välillä.

Sattumaa tai ei, presidentti Stubb järjesti valtiovierailun kiitosvastaanoton Göteborgin taidemuseossa, jonka edustaa vahtii meren jumalan, Poseidonin, patsas. IFK:n kannattajat pääsivät juuri ennen paikalliskamppailun alkua laulamaan Joel Almen levyttämän Snart Skiner Poseidon -laulun, jossa lauletaan, kuinka kevätaurinko lämmittää ja talvi on poissa. Ne sanat osuivat mainiosti presidentin matkaan, sillä kevätaurinko helli valtiovierailua sekä tiistaina Tukholmassa että keskiviikkona Göteborgissa.

Göteborgilla iso merkitys

Presidentti aloitti valtiovierailun päätöstiedotustilaisuuden muistelemalla ensimmäistä vierailuaan Göteborgissa vuonna 1981. Alme laulaa, ettei ole koskaan unohtanut Göteborgia - ei ole Stubbkaan.

- On hienoa olla takaisin Göteborgissa, Stubb hehkutti.

Hänen ensimmäinen vierailunsa kaupungissa liittyi jääkiekon MM-kisoihin, kun hänen isänsä Göran Stubb oli tuolloin Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja ja Stubbin perhe oli kisamatkalla mukana.

Presidentti toi esille myös sen, että Göteborgilla on iso merkitys Suomelle.

- Sillä on iso merkitys erityisesti polttoaineiden kuljetukselle. ST1:llä on hyvinkin vahva asema tällä alueella, (ja) pari uutta laitosta on avattu. Göteborgin merkitys Pohjoismaiden suurimpana satamana on hyvin tärkeä meidän huoltovarmuudellemme.

Toinen iso merkitys Göteborgilla Suomelle on kaupungissa sijaitseva uudelleen avattu Älvsborgin varuskunta ja sinne sijoitetut rannikkojoukot, joiden maihinnousuharjoitusta valtionpäämiehet yhdessä puolisoineen seurasivat. Valtiovierailua isännöivät Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia olivat mukana myös toisen päivän ohjelmassa.

- Olemme nähneet, miten vahva Ruotsi on merellä, sen päällä, alla ja yläpuolella, Stubb tiivisti.

Presidentti jo tiistaina korosti, että Ruotsilla on vahvat meri- ja ilmavoimat.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan jaosta kysymyksiä

Presidentti Stubb ja rouva Suzanne Innes-Stubb saapuivat Göteborgiin keskiviikkona nukuttuaan yönsä Kuninkaanlinnassa tiistai-illan juhlaillallisen jälkeen. Keskiviikon ohjelma alkoi presidentin puheella Göteborgin yliopiston juhlasalissa.

Maailmanjärjestyksen muutoksesta puhunut Stubb totesi, että kestää ainakin 10 vuotta ennen kuin uusi maailmanjärjestys löytää paikkansa.

- Tällaisessa maailmassa Suomen ja Ruotsin on navigoitava, Stubb sanoi.

Yliopiston opiskelijat kysyivät Stubbilta puheen jälkeen muun muassa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan työnjaosta presidentin ja hallituksen välillä. Stubbin mukaan hän ei näe työnjakoon muutostarpeita niin kauan, kun presidentti saa tarpeeksi tietoa pääministerin päävastuulla olevasta EU:sta ja pääministeri puolestaan presidentin päävastuulla olevasta Natosta. Saman viestin hän toisti suomalaismedialle päätöstiedotustilaisuudessa.

Presidentin kummankin vierailupäivän ensimmäiset osiot päättyivät suomalaisin sävelin. Tiistaina Kuninkaanlinnan sisäpihalla soittokunta soitti Sam Sihvon Muistoja Pohjolasta. Keskiviikkona yliopistolla jousikvartetti esitti Jean Sibeliuksen Andante Festivon.

2024-04-24T17:20:09Z dg43tfdfdgfd