PRESIDENTTI STUBB TARJOILI RUOTSALAISILLE AURINKOISTA YHTEISELOA

Ville Väänänen

Jos eteläistä Suomea piiskasi tiistaiaamuna sankka lumipyry, Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa ilme oli varsin toisenlainen.

Kaupunki tarjosi lähes parastaan aamulla, kun tasavallan presidentti Alexander Stubbin ensimmäinen valtiovierailu alkoi virallisella osuudella Tukholman kuninkaanlinnan sisäpihalla. Stubb saapui hevosten vetämillä vaunuilla yhdessä Ruotsin kuninkaan Kaarle Kustaan kanssa. Presidentti vaikutti säteilevän kilpaa auringon kanssa linnan sisäpihalla.

Auringon ohella linnan sisäpihalla säihkyi rouva Suzanne Innes-Stubb upeassa valkoisessa asussa ja mustassa hatussa. Helsingin Sanomien mukaan asun oli suunnitellut Katri Niskanen.

Presidentti oli päättänyt valloittaa yleisönsä virallisissa osuuksissa puhumalla rennosti ruotsia, tai siis muumipeikkoruotsia, kuten presidentti itse sanoi.

- En ole koskaan aiemmin tuntenut itseäni enempää ruotsalaiseksi kuin nyt, Stubb hauskuutti valtiopäivien yleisöä.

Hän muisteli puheessaan, kuinka on kasvanut lapsuudessaan Astrid Lindgrenin kirjojen ja hahmojen parissa. Hän kertoi myös olleensa viime lauantaina Helsingin Svenska teaternissa katsomassa Ronja Ryövärintytärtä.

Turvallisuuspolitiikka kärkiaihe

Stubbin viesti sekä linnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa että valtiopäivillä oli selvä:

- Ruotsin asia on meidän, ja Suomen asia on teidän.

Hän kertoi valtiopäivien puheessaan myös, että Suomen ja Ruotsin on jatkettava kansallisten puolustustensa yhteensovittamista Naton kanssa ja keskenään.

- Haluamme olla aktiivinen, emme arkaileva jäsen, Stubb määritteli Suomen suhtautumista Nato-jäsenyyteen.

Valtiopäiväpuheen jälkeen presidentti neuvotteli Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kanssa. Stubb toi omassa puheenvuorossaan Nato-jäsenyyden ohella esiin elinkeinoelämän roolia turvallisuudessa.

- Emme elä enää samassa vapaiden markkinoiden maailmassa, jossa luulimme, että eläisimme kylmän sodan jälkeen. Siksi on tärkeää, että myös Suomen ja Ruotsin elinkeinoelämä tapaavat täällä, Stubb sanoi.

- Nato-jäsenyys antaa myös paljon uusia mahdollisuuksia yrityksillemme, Stubb lisäsi ja korosti vielä, että Ruotsi on ylivoimaisesti Suomen tärkein kauppakumppani.

Elinkeinoelämän ohella myös koulutusasiat olivat Stubbin ja Kristerssonin keskustelussa, ja pääministeri kertoikin tyttärensä opiskelevan Suomessa Hankenilla eli ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa.

"Coolia olla suomalainen"

Presidentti kertoi tiistain viimeisessä osiossa ennen juhlaillallista Kuninkaanlinnassa tavanneensa maanantaina ruotsinsuomalaisten järjestöjä.

- Näyttää, että Ruotsissa on aika coolia olla suomalainen, Stubb intoili Suomen suurlähettilään residenssissä.

Hän kertoi, että päivän aikana oli tullut selväksi, ettei Suomen ja Ruotsin väleissä ole erimielisyyksiä tai kipukohtia.

- Suomea arvostetaan paljon, ja Suomella oli vahva rooli Nato-jäsenyydessä. Toivottavasti tämä jatkuu samanlaisena.

Stubb palasi residenssissä vielä tiistain intiimiin hetkeen, kun kuningasperhe oli tarjonnut presidenttiparille lounaan. Paikalla oli ollut kuningasparin lisäksi muun muassa kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel.

- Olemme olleet vuosien saatossa paljon tekemisissä, Stubb paljasti.

Keskiviikkona valtiovierailun ohjelma jatkuu Göteborgissa.

2024-04-23T16:51:20Z dg43tfdfdgfd