PRESIDENTTI STUBB TUKHOLMASSA: ”RUOTSIN ASIA ON MEIDäN”

Presidentti Alexander Stubb aloitti tiistaina ensimmäisen valtiovierailunsa perinteiden mukaisesti Ruotsiin. Presidentti sai ystävällisen vastaanoton kuningasparilta, ja seuraavaksi Suomea mairittelivat valtiopäiväedustajat.

Tukholmassa oli jääkylmä mutta aurinkoinen kevätaamu, kun Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia vastaanottivat Suomen tuoreen presidenttiparin Alexander Stubbin ja Suzanne Innes-Stubbin.

Vierailu alkoi kuninkaallisilta hevostalleilta, joilta kuningaspari ja presidenttipari siirtyivät hevosvaunuilla kuninkaanlinnan pihalle. Siellä he kuuntelivat Suomen ja Ruotsin kansallislaulut ja tarkastivat kunniakomppanian.

”Tämä on kuudes valtiovierailu Suomesta minun hallitsija-aikanani”, kertoi kuningas, kun isännät ja vieraat olivat siirtyneet linnan sisätiloihin antamaan lyhyet lausunnot lehdistölle. ”Se, että Suomen uusi presidentti tekee ensimmäisen virallisen valtiovierailunsa Ruotsiin, on merkki Suomen ja Ruotsin erityisestä suhteesta.”

Kuningas otti lausunnossaan esille toiveen tehdä entistä lähempää puolustus- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä maiden välillä.

Ruotsi ja Suomi ”aina erottamattomia”

Kuninkaan jälkeen Stubb lausui muutaman sanan.

”En ole koskaan tuntenut itseäni niin ruotsalaiseksi kuin tänään”, sanoi Suomen presidentti sekä linnassa että hieman myöhemmin Ruotsin valtiopäivillä pitämässään puheessaan. Hänen mukaansa tunne tulee hänen saamastaan lämpimästä vastaanotosta, mutta myös suomalaisten ja ruotsalaisten ”yhteisestä identiteetistä”.

”Olemme useimmiten samanlaisia, joskus ehkä vähän erilaisia, mutta aina erottamattomia. Tänään – enemmän kuin koskaan – pidämme yhtä. Ruotsin asia on meidän. Suomen asia on teidän.”

Stubb kertoi valtiopäiville omasta suhteestaan Ruotsiin, toisesta äidinkielestään, ruotsalaisittain ”muminsvenskasta”. Hän muisteli Astrid Lindgrenin kirjoja, kertoi kuuntelevansa Eva Dahlgrenia, Tomas Lediniä, Ulf Lundellia, Veronica Maggiota, Melissa Hornia ja Hov1:tä.

”Sodan aikana isäni vietti puoli vuotta sairaalassa täällä Tukholmassa. Ruotsin-laivat ja Gröna Lund kuuluvat ensimmäisiin muistoihini. Tätini ja serkkuni asuvat Skånessa. Häissäni bestman oli Tukholmassa asuva kaverini.”

Sitten Stubb kävi puheessaan läpi yhteisen ja erillisen historiamme vaiheita.

”Nyt, kun EU joutuu kohtaamaan myös protektionistisia suuntauksia, on tärkeää, että teemme yhteistyötä toimivien sisämarkkinoiden, avoimen kilpailun ja vahvan puolustusteollisuuden puolesta”, Stubb sanoi. ”Myös puolustusteollisuuden on voitava hyödyntää täysimääräisesti sisämarkkinoiden etuja. Tässä tieteellisen ja teknologisen muutoksen ajassa voimme tehdä paljon yhdessä.”

Presidentti osallistuu myöhemmin tänään Tukholmassa pidettävään elinkeinoelämän seminaariin, jossa esiintyvät monet Suomen ja Ruotsin suurimpien yritysten johtajat, Jacob Wallenbergista ja Nokian toimitusjohtajasta Pekka Lundmarkista alkaen.

Stubb puhui myös turvallisuuspolitiikasta:

”Meidän on jatkettava kansallisten puolustustemme yhteensovittamista Naton kanssa – ja keskenämme. Yhteinen vastuumme Naton puolustuksesta Itämerellä, arktisella alueella ja Venäjän raja-alueella on suuri. Yhteiset suorituskykymme ilmassa, merellä ja maalla ovat olennainen osa Naton pelotetta. Kansalliset suorituskykymme yhdistettyinä Nato- ja EU-jäsenyyksiin sekä kahdenvälisiin DCA-sopimuksiin Yhdysvaltojen kanssa antavat meille historiallisesti katsottuna enemmän turvaa kuin mikään aiemmin.”

”Meistä tuli Naton jäseniä ilman rajoitteita, piste”

Puheen jälkeen Stubb sai muutamia kysymyksiä Ruotsin valtiopäiväedustajilta. Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Aron Emilsson kysyi presidentin mielipidettä ydinaseiden merkityksestä Naton pelotteena.

”Natolla on oikeastaan kolme peloteinstrumenttia”, Stubb vastasi. Ne ovat kunkin jäsenmaan omat joukot, aseistus ja kolmantena ydinaseet.

”Minun teesini on, että mitä vähemmän ydinaseista puhuu, sitä vahvempi pelote ne ovat. Kukaan ei ole ehdottanut ydinaseiden sijoittamista pohjoismaihin. Mutta strateginen ambiguiteetti on aina hyvä. Meistä tuli Naton jäseniä ilman rajoitteita, piste.”

Vasemmiston puheenjohtaja Nooshi Dadgostar mairitteli vierasta Ruotsissa nykyään usein kuullulla vertauksella.

”Välillä tuntuu siltä, että ehkä Suomesta on tullut parempi versio siitä, mitä Ruotsi voisi olla.”

2024-04-23T12:23:33Z dg43tfdfdgfd