PRESIDENTTI STUBB VETERAANIPäIVäNä: UKRAINA PUOLUSTAA VAPAUTTA JA VAKAUTTA KOKO MANTEREELLAMME

Tuomas Savonen

Presidentti Alexander Stubbin mukaan Ukrainan nyt käymä puolustussota on verrattavissa Suomen käymään puolustussotaan toisessa maailmansodassa.

Stubb kommentoi Ukrainan tilannetta puheessaan kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Mustasaaressa.

- Toisessa maailmansodassa Suomen kansa kantoi kohtuuttoman suurta taakkaa hyökkääjän pysäyttämisestä. Tänä päivänä Ukrainan kansa taistelee vapaudestaan puolustaessaan itsenäisyyttään aivan kuten Suomi teki talvi- ja jatkosodan aikana, Stubb sanoi puheessaan.

Stubbin mukaan Euroopan ja koko maailman maiden kohtalot ovat nykyisin vielä enemmän yhteen kietoutuneita kuin aiemmin.

- Ukrainan asia on myös meidän asiamme. Ukrainan turvallisuus on myös meidän turvallisuuttamme. Siksi tukeamme Ukrainaan on jatkettava, vaikka se vaatisikin meiltä paljon. Ukrainalaiset ovat valmiit uhraamaan kaiken, kuten tekin olitte, Stubb sanoi juhlaan kokoontuneille veteraaneille.

- Ukraina puolustaa paitsi itseään, myös kansainvälistä oikeutta sekä vapautta ja vakautta koko mantereellamme, Stubb jatkoi.

Stubb osallistui kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaan yhdessä puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa.

"Lipposlaista Nato-politiikkaa"

Tiedotustilaisuudessaan Mustasaaressa Stubb sanoi toivovansa, että Suomi ottaisi Nato-politiikassaan samanlaisen "lipposlaisen" linjan kuin mitä Suomi otti EU-politiikassaan Paavo Lipposen (sd.) pääministerikaudella 1995-2003.

Lipponen oli tunnettu siitä, että hän halusi Suomen olevan mukana EU-päätöksenteon ytimessä.

Stubb muistutti siitä, että Suomi on Euroopan ja Naton maantieteellisessä marginaalissa.

- Ilomantsi taitaa olla mantereella liittokunnan itäisin kaupunki ja Tohmajärvi liittokunnan mantereella olevista rajanylityspisteistä itäisin. Silloin meidän pitää olla sen päätöksenteon keskiössä, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Stubb muistutti, että Suomi on jo nyt Pohjoismaista kaikkein vahvimmin länsimaisiin instituutioihin integroitunut maa, kun Suomi on ainoa yhteisvaluutta euroon kuuluva Pohjoismaa.

"Yksi parhaimmista kouluista"

Stubb piti myös aiheellisena sitä, että naisten yleisestä asevelvollisuudesta keskustellaan ikäluokkien pienentyessä.

Stubbin mukaan Suomen tuleva avainluku on 20 000 reserviläistä, jotka pitää kouluttaa joka vuosi.

- Jos väestökäyrä näyttää siltä, että tuon lukumäärän ylläpitäminen ei ole mahdollista, niin silloin varmasti tulemme ottamaan toimenpiteitä siihen suuntaan, Stubb sanoi viitaten naisten yleiseen asevelvollisuuteen.

Stubb kiitteli suomalaista asepalvelusjärjestelmää, jota hän on saanut seurata poikansa varusmiespalveluksen myötä.

- Toivon, että saamme mahdollisimman monta miestä ja naista asevelvollisuuden suorittamaan. Se on hieno koulu, yksi parhaimmista mitä elämänsä aikana voi kokea. Se on myös yhteiskunnan liima, josta kaikkien meidän suomalaisten on syytä olla ylpeitä, Stubb sanoi.

Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain 27. huhtikuuta Suomen sotaveteraanien kunniaksi sekä muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Päivä on Lapin sodan päättymispäivä.

Veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987.

2024-04-27T12:01:19Z dg43tfdfdgfd