PROTESTIT LEVIäVäT USA:SSA – PROFESSORI: DONALD TRUMP HYöTYY

Yhdysvalloissa ja erityisesti demokraattien keskuudessa näyttää olevan käynnissä perustavanlaatuinen muutos.

Katso video täältä

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ristiriitainen ulkopolitiikka Lähi-idässä voi karkottaa tai passivoida osan demokraattipuolueen äänestäjistä. Tämä saattaa osaltaan kallistaa presidentinvaalien asetelmaa Donald Trumpin hyväksi.

Näin arvioi Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Iltalehden USA-studiossa.

Iltalehti ja Uusi Suomi kuuluvat molemmat Alma Mediaan.

”Sillä voi potentiaalisesti olla huomattavaa merkitystä erityisesti siksi, että Yhdysvaltojen vaalit ratkaistaan käytännössä vain osassa osavaltioita. Lähi-idän kysymys on hyvin keskeinen osassa näistä.”

LUE MYÖS:

Trumpin yllätyskäänne oli ”mestarillinen”, sanoo Markku Ruotsila – Putinia vastaan käytössä ”hullun miehen” taktiikka
Maksaako Lähi-itä Joe Bidenille presidentinvaalit? Professori vastaa

Juusola viittaa Yhdysvaltain presidentinvaalien vaalijärjestelmään, jossa useimpien osavaltioiden voittaja tiedetään lähes varmuudella jo ennakolta. Siksi erityinen huomio kiinnittyy vaa’ankieliosavaltioihin, joissa yksittäiset kysymykset ja äänestäjäryhmät voivat kääntää tasaväkisen äänestyksen kumman tahansa ehdokkaan hyväksi.

Yksi vaa’ankieliosavaltioista on Michigan, josta Juusola kertoo juuri palanneensa. Joe Biden voitti osavaltion vuoden 2020 vaaleissa noin 156 000 äänellä, kun vielä 2016 osavaltion voitti Donald Trump.

Tällä kertaa Bidenin rasitteena ovat Yhdysvaltain tukemat Israelin toimet Gazassa.

Yhdysvaltojen ja Kanadan rajoilla sijaitsevassa Michiganissa on Yhdysvaltain suurin arabiväestö. Palestiinan kysymys voi siis muodostua kynnykseksi jättää äänestämättä Bidenia, vaikka tyypillisesti Yhdysvaltain arabiväestön enemmistö kannattaa demokraatteja.

Trump: Israel häviää pr-sodan

Yhdysvalloissa on viikkojen ajan osoitettu mieltä maan Israelin tukevaa politiikkaa vastaan, ja suhtautuminen siihen näyttää olevan perustavanlaatuisemmassa murroksessa Yhdysvalloissa ja erityisesti demokraattipuolueen kannattajien keskuudessa.

Yhdysvaltain hallinnon suhtautuminen on hiljalleen muuttunut kriittisemmäksi erityisesti maaliskuusta alkaen. Juusolan mukaan puheet ja teot ovat kuitenkin edelleen kaukana toisistaan, mikä on pettymys niin palestiinalaisille kuin monille potentiaalisille Bidenin äänestäjille.

”Jopa amerikkalaisilla kriteereillä poikkeuksellisen Israel-myönteinen” Donald Trump on lausunut kriittisiä kommentteja Israelin sotatoimista. Hänen mukaansa Israel on häviämässä pr-sodan, kun ihmiset näkevät kuvia Israelin rajusti pommittaman Gazan romahtavista kerrostaloista.

USA-studiossa pohditaan sitä, millaista politiikkaa Biden ja Trump harjoittavat Lähi-idässä ja voiko konflikti koitua Bidenin kohtaloksi.

Koko jakso on katsottavissa jutun alussa olevalla videolla.

  • Yhdysvalloissa järjestetään vaalit tiistaina 5.11.2024.
  • Vaaleissa valitaan presidentti kaudelle 2025–2029. Demokraatit valitsevat presidenttiehdokkaansa alkuvuodesta 2024 käytävissä esivaaleissa, joissa ehdolla on istuva presidentti Joe Biden. Republikaanien esivaaleissa ehdokkuutta tavoittelee ex-presidentti Donald Trump.
  • Presidentin lisäksi valitaan 435 edustajaa kongressin edustajainhuoneeseen ja 34 senaattoria. 13 osavaltiossa tai alueella äänestetään myös kuvernööristä. Lisäksi käydään liuta muita paikallisvaaleja.
  • Tällä hetkellä kongressin edustajainhuoneessa on republikaanienemmistö (219–213) ja senaatissa demokraattienemmistö (51–49).

LUE MYÖS:

USA:ssa muhii ällistyttävä tilanne – Trumpin ja Bidenin vaalimatematiikka ”voi keikahtaa täysin”, sanoo tutkija
Nyt heräsi pelko sekä Bidenin että Trumpin leirissä – Ja kuuluisassa Kennedyn klaanissa kuohuu

2024-04-27T14:09:17Z dg43tfdfdgfd