PS-MINISTERI: SUOMESSA ON NOIN 10 KATUJENGIä – NäIN HALLITUS PUUTTUU NIIHIN

Oikeusministeri Leena Meri esitteli nuoriso- ja jengirikollisuuden torjuntaohjelman.

Hallitus teki torstaina periaatepäätöksen poikkihallinnollisesta toimenpideohjelmasta, jolla ehkäistään ja torjutaan nuoriso- ja jengirikollisuutta.

Hallituksen ohjelma sisältää toimia nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisemiseksi, rikoskierteen katkaisemiseksi, rikosten selvittämiseksi, rikosvastuun toteuttamiseksi ja rangaistusten kiristämiseksi.

Rangaistuksia kovennetaan esimerkiksi väkivaltatilanteissa, jossa tekotapa on niin sanotusti nöyryyttävä ja sisältää esimerkiksi videoiden levittämistä sosiaalisessa mediassa.

Hallituksen toimenpiteitä on yhteensä 43.

”Hallitus tunnistaa nuorten väkivallan lisääntymisen ja katujengit vakavaksi ongelmaksi. Ongelman ratkaisemiseksi hallitus toteuttaa laajan joukon sekä kovia että pehmeitä toimenpiteitä. Muutokseen otetaan mukaan koko yhteiskunta, lähtien kotien ja vanhempien kasvatusvastuusta sekä syrjäytymisen ja syrjinnän vastaisesta työstä aina kotoutumis- ja maahanmuuttopolitiikkaan saakka”, sanoo oikeusministeri Leena Meri (ps) tiedotteessa.

Viime vuosina nuorten ja erityisesti alle 15-vuotiaiden rikollisia tekoja on tullut poliisin tietoon entistä enemmän.

Hallituksen mukaan erityistä aihetta toimenpiteille antavat tilastoidun väkivaltarikollisuuden kasvu ja nuorten aikuisten muodostamat paikalliset katujengit.

”Hallitusohjelmassa kiinnitetään entistä enemmän huomiota nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisyyn”, ministeri Meri sanoi tiedotustilaisuudessa.

Meri kertoi, että poliisin viimeisimpien tietojen mukaan katujengejä on Suomessa noin kymmenen. Tieto on tämän vuoden huhtikuulta. Näihin ryhmiin on yhdistetty noin 350 henkilöä, joista noin 150 on poliisin arvion mukaan ryhmien keskeisiä henkilöitä, jäseniä ja johtohahmoja.

Hallituksen tavoitteena katkaista rikoskierre

Hallituksen ohjelman toimenpiteillä on tarkoituksena tukea lapsia, nuoria ja perheitä jo varhaisessa vaiheessa. Vanhempien kasvatusvastuuta vahvistetaan ja lisäksi nuorten ja huoltajien vastuuta rikoksella aiheutetuista vahingoista lisätään.

Ohjelmaan sisältyy myös lainsäädäntötoimia, joilla muun muassa kiristetään katujengeihin liittyvien rikosten rangaistuksia.

Ohjelma sisältää myös toimia, joilla hallitus pyrkii ehkäisemään nuorten katujengeihin liittymistä yhteisöissä ja alueilla.

Yksittäisistä keinoista Meri nostaa esiin lastensuojelulain muutoksen. Lastensuojelulain uudistuksessa on tarkoituksena selkeyttää, jotta lastensuojeluviranomaisilla ja sijaishuoltoyksiköillä on riittävät toimivaltuudet ja mahdollisuudet tehdä työtään.

Hallitus on myös aloittanut työn alaikäisten nuorten integroidun ja suljetun kuntoutuspalvelun perustamiseksi.

Rikosseuraamuslaitoksen ja lastensuojelun yhteistyön vahvistaminen on myös yksi ministerin esiin nostamista konkreettista keinoista.

2024-04-25T12:00:47Z dg43tfdfdgfd