PURRA: OLEMME SIIRTYNEET VASTUULLISEN TALOUSPOLITIIKAN AIKAAN

Tuomas Savonen

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan Suomessa on siirrytty vastuullisen ja oikeudenmukaisen talouspolitiikan aikaan.

Purra sanoi eduskunnassa esitellessään valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025-2028, että Suomen talous on tarponut suossa finanssikriisin vuosista alkaen.

Purran mukaan valtiovarainministeriön virkamiehet ovat varoitelleet kestävyysvajeesta ja pahenevasta vanhushuoltosuhteesta jo kohta kaksikymmentä vuotta, mutta heitä ei ole kuunneltu viestin vaatimalla vakavuudella.

- Pitkään kehittynyt ja koko ajan heikkenevä tilanne ei ole mikään yllätys, vaan se on ollut edellistenkin hallitusten ja valtiovarainministerien tiedossa. Tämä hallitus tarttuu täysin villiintynyttä härkää sarvista, vaikka yleisö mylvisi ja buuaisi, Purra sanoi.

"Katteettomia shekkejä on kirjoitettu liiaksi"

Purran mukaan Suomen väestörakenne selittää kuitenkin vain osan julkisten menojen kasvusta.

- Menoja on lisätty reippaasti ja päätösperusteisesti, eikä niitä kaikkia suinkaan voida perustella koronalla tai Venäjän hyökkäyksellä. Kyse on siitä, että katteettomia shekkejä on kirjoitettu liiaksi, kun rahaa kerran oli millä mällätä. Vasemmiston mukaan velassa ei ollut korkoriskiä, nollakorkoaika huumasi, eikä velkaa tarvinnut maksaa kuulopuheiden mukaan edes takaisin. Ajatus on ollut: maksellaan jos jaksellaan, Purra sanoi.

Purran mukaan hallitus kantaa vastuuta ja välittää tulevista sukupolvista.

- Emme voi antaa velkavuorta lapsillemme ja lapsenlapsillemme. Kyse on ylisukupolvisesta oikeudenmukaisuudesta. Moni toinen hallitus olisi saattanut todeta tilanteen ja nostaa kädet pystyyn. Me toimimme, koska se on velvollisuutemme. Tällaiseen vastuunkantoon vaikeassa tilanteessa punavihreä oppositio ei olisi kyennyt ikinä. Mitään todellista ja konkreettista sopeutuspakettia ei olisi tullut, Purra sanoi.

"Lupauksia halvemmasta bensasta ja oluttölkistä"

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Suomi on ajautunut lisäleikkausten ja kurjistamisen kierteeseen oikeistohallituksen virheiden vuoksi.

Lindtmanin mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja valtiovarainministeri Purran hallituksen kohtalokkain virhe on ollut kasvutoimien laiminlyöminen.

- Vuosi on takana oikeistohallituksen valtaa. Suomalaisille luvattiin satatuhatta uutta työpaikkaa, on saatu yli 50 000 uutta työtöntä. Hallitus selittää surkeaa kehitystä suhdanteella, mutta tosiasia on, että muualla euroalueella työttömyys ei kasva. Suomalaisille luvattiin lopettaa velkaantuminen, nyt Purra esittelee uuden ennätyksen velkaantumisessa, Lindtman sanoi SDP:n ryhmäpuheenvuorossa.

- Hallitus lähettää satatuhatta uutta ihmistä toimeentulotukiluukulle, tuhannet joutuvat muuttamaan kodeistaan asumistukileikkausten vuoksi ja ikäihmisiltä vähennetään hoivahenkilökuntaa. Tilalle oikeistokabinetti tarjoaa lupausta sentin tai pari halvemmasta bensasta ja oluttölkistä, Lindtman jatkoi.

Lindtmanin mukaan SDP ei hyväksy eläkeläisten lisäverottamista eikä yleisen arvonlisäverotuksen nostamista 1,5 prosenttiyksiköllä.

- Näiden sijaan peruisimme suurituloisimpien, ministerien tuloluokan veronkevennykset, säätäisimme laajemman sokeriveron ja korottaisimme kaivosveroa, Lindtman sanoi.

"Suomesta Pohjolan arvonlisäverokuningatar"

Myös toiseksi suurimman oppositiopuolueen keskustan riveistä kuultiin hallituksen ankaraa kritiikkiä. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mielestä hallituksen kehysriihen lopputulos on epäoikeudenmukainen ja tehoton.

- Te teette rajuja arvovalintoja, te leikkaatte voimakkaasti ihmisten välttämättömistä peruspalveluista. On sitten kysymys lastensuojelusta tai vanhusten hoivasta, te teette äärimmäisen rajuja leikkauksia välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin samaan aikaan tekemällä Suomesta Pohjolan arvonlisäverokuningattaren, himoarvonlisäverottajan, ja tekemällä myös muita leikkauksia ja veronkiristyksiä, te näivetätte kasvun, Kurvinen moitti.

Pääministeri Orpo torjui opposition kritiikkiä vetoamalla siihen, että hallituksen politiikka ei ole ehtinyt vielä vaikuttaa ja näyttää toimivuuttaan hallituksen ensimmäisen vuoden aikana.

- Olen aivan varma siitä, että kun olemme loppuvaalikaudessa, niin kasvu on lähtenyt voimakkaasti liikkeelle ja tilanne on parempi, Orpo ennusti.

Myös työministeri Arto Satonen (kok.) vetosi omassa puheenvuorossaan siihen, että hallituskausi on vasta aluillaan.

- Kun näistä uudistuksista ainoastaan työttömyysturvan ensimmäinen vaihe on osittain tällä hetkellä voimassa, niin eiväthän nämä voi vaikuttaa kuin vasta vuonna 2025 ja sen jälkeen, kun ne ovat ylipäätään menneet täältä eduskunnasta läpi ja vaikutukset alkavat näkyä. Ihan varmasti ne alkavat näkyä 2025 ja 2026 merkittävällä tavalla, Satonen lupaili.

2024-05-07T11:54:51Z dg43tfdfdgfd